Rahvanija s grizom – tradicionalni bosanski kolač

Rahvanija - Revanija s grizom - Recept

Rahvanija (revanija) je jedan od najstarijih bosanskih kolača: mekana, lagana, jednostavna i brzo gotova. Pravi se od nekoliko osnovnih sastojaka, a zalijeva se mirisnom agdom koja joj daje posebnu sočnost i aromu. Idealna je uz popodnevnu kahvu ili kao brzi desert za goste.

Rahvanija - Revanija s grizom - Recept

Rahvanija (revanija) s grizom – tradicionalni recept

Isprintaj recept
Lagani bosanski kolač od jaja i griza, pečen kratko i preliven osvježavajućom limun-agdom.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi agda recept, bosanski kolači, griz kolač, rahvanija, revanija
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Ukupno vrijeme 35 minutes
Servings 12 komada
Calories 170

Sastojci

Za biskvit (tijesto):

  • 4 jaja
  • 8 supenih kašika griza
  • 8 supenih kašika šećera
  • Malo maslaca ili ulja za podmazivanje tepsije

Za agdu (šerbet):

  • 250 g šećera
  • 1 čaša vode oko 200 ml
  • Sok ili kolutići ½ limuna

Priprema

Priprema agde

  • U manju šerpu dodaj šećer, vodu i limun.
  • Kuhaj 7–10 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi i agda malo zgusne.
  • Ostavi da se potpuno ohladi.

Priprema smjese

  • Razdvoji bjelanca od žumanaca.
  • Žumanca muti sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
  • Umuti bjelanca u čvrst snijeg pa lagano umiješaj u žumanca.
  • Dodaj griz i sve sjedini nježnim miješanjem.

Pečenje

  • Tepsiju podmaži masnoćom i zagrij u rerni na 220°C.
  • Izlij smjesu u zagrijanu tepsiju.
  • Peci 5 minuta na visokoj temperaturi.
  • Smanji temperaturu na 180°C i peci još 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Zalivanje i serviranje

  • Pečenu rahvaniju izreži na kocke dok je još topla.
  • Prelij je hladnom agdom.
  • Ostaviti minimum 30 minuta da upije šerbet i potpuno omekša.

Napomene

  • Hladna agda + topla rahvanija = najbolji rezultat.
  • Po želji možeš dodati malo vanile ili korice limuna u tijesto.
  • Ako želiš bogatiju verziju, pospi mljevenim orasima prije posluživanja.
  • Rahvanija je idealna za iftare i velike skupove jer se brzo sprema i lako reže na kockice.

Pročitajte i ove recepte:

Kako se pravi agda za kolače: Recept i savjeti

Recept za tulumbe

Recept za lokume

Česta pitanja o rahvaniji

Zašto mi se rahvanija ne digne lijepo?

Najčešće zbog predugog miješanja nakon dodavanja bjelanaca ili zbog hladne tepsije. Bitno je lagano miješati i koristiti zagrijanu posudu.

Mogu li koristiti griz sitnije ili krupnije granulacije?

Da, ali srednji griz daje najbolju strukturu. Krupniji će biti zrnastiji.

Mora li se praviti agda sa limunom?

Limun sprečava kristalizaciju šećera i daje svježinu, ali možeš ga zamijeniti pomorandžom ili vanilin šećerom.

Može li rahvanija stajati do sutra?

Može. Još je mekša i ukusnija nakon što prenoći u frižideru.

Koju tepsiju koristiti?

Idealna je tepsija srednje veličine (oko 20×30 cm). U većoj će biti tanja, pa skratiti vrijeme pečenja.