Rahvanija s grizom – tradicionalni bosanski kolač
Rahvanija (revanija) je jedan od najstarijih bosanskih kolača: mekana, lagana, jednostavna i brzo gotova. Pravi se od nekoliko osnovnih sastojaka, a zalijeva se mirisnom agdom koja joj daje posebnu sočnost i aromu. Idealna je uz popodnevnu kahvu ili kao brzi desert za goste.

Rahvanija (revanija) s grizom – tradicionalni recept
Sastojci
Za biskvit (tijesto):
- 4 jaja
- 8 supenih kašika griza
- 8 supenih kašika šećera
- Malo maslaca ili ulja za podmazivanje tepsije
Za agdu (šerbet):
- 250 g šećera
- 1 čaša vode oko 200 ml
- Sok ili kolutići ½ limuna
Priprema
Priprema agde
- U manju šerpu dodaj šećer, vodu i limun.
- Kuhaj 7–10 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi i agda malo zgusne.
- Ostavi da se potpuno ohladi.
Priprema smjese
- Razdvoji bjelanca od žumanaca.
- Žumanca muti sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
- Umuti bjelanca u čvrst snijeg pa lagano umiješaj u žumanca.
- Dodaj griz i sve sjedini nježnim miješanjem.
Pečenje
- Tepsiju podmaži masnoćom i zagrij u rerni na 220°C.
- Izlij smjesu u zagrijanu tepsiju.
- Peci 5 minuta na visokoj temperaturi.
- Smanji temperaturu na 180°C i peci još 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Zalivanje i serviranje
- Pečenu rahvaniju izreži na kocke dok je još topla.
- Prelij je hladnom agdom.
- Ostaviti minimum 30 minuta da upije šerbet i potpuno omekša.
Napomene
- Hladna agda + topla rahvanija = najbolji rezultat.
- Po želji možeš dodati malo vanile ili korice limuna u tijesto.
- Ako želiš bogatiju verziju, pospi mljevenim orasima prije posluživanja.
- Rahvanija je idealna za iftare i velike skupove jer se brzo sprema i lako reže na kockice.
Pročitajte i ove recepte:
Kako se pravi agda za kolače: Recept i savjeti
Recept za tulumbe
Recept za lokume
Česta pitanja o rahvaniji
Najčešće zbog predugog miješanja nakon dodavanja bjelanaca ili zbog hladne tepsije. Bitno je lagano miješati i koristiti zagrijanu posudu.
Da, ali srednji griz daje najbolju strukturu. Krupniji će biti zrnastiji.
Limun sprečava kristalizaciju šećera i daje svježinu, ali možeš ga zamijeniti pomorandžom ili vanilin šećerom.
Može. Još je mekša i ukusnija nakon što prenoći u frižideru.
Idealna je tepsija srednje veličine (oko 20×30 cm). U većoj će biti tanja, pa skratiti vrijeme pečenja.
