Home » Omlet sa brašnom i mlijekom
Recept

Omlet sa brašnom i mlijekom

Omlet sa brašnom i mlijekom

Omlet sa brašnom i mlijekom je brza i ukusna verzija klasičnog omleta. Zbog dodatka brašna i mlijeka, ovaj omlet je mekši, prozračniji i zasitniji. Idealan je za doručak ili laganu večeru, a može se kombinovati sa raznim dodacima poput sira, šunke ili povrća.

Sastojci:

(za 2 osobe)

  • 3 jaja
  • 3 kašike brašna (glatko ili oštro)
  • 100 ml mlijeka
  • 1/2 kašičice soli
  • Prstohvat bibera
  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera

Po želji dodati:

  • 50 g sira (feta, trapist, gauda)
  • 50 g šunke (sitno nasjeckane)
  • 1 kašika sitno sjeckanog peršuna

Omlet sa brašnom i mlijekom – Priprema:

1. Priprema smjese

  • U dubljoj posudi umutiti jaja pjenjačom ili viljuškom dok ne postanu pjenasta.
  • Dodati mlijeko i brašno, pa dobro promiješati da ne ostanu grudvice.
  • Posoliti, pobiberiti i, ako želite, dodati sir, šunku ili peršun.
  Punjene tikvice

2. Prženje omleta

  • Na tavi zagrijati kašiku maslinovog ulja ili malo putera na srednjoj vatri.
  • Izliti smjesu u tavu i pržiti na laganoj vatri oko 3-4 minute, dok donja strana ne porumeni.
  • Pažljivo preokrenuti i peći još 2-3 minute sa druge strane.

3. Posluživanje

  • Omlet poslužiti topao, uz kiselo mlijeko, jogurt ili svježu salatu.
  • Po želji, premazati ga kajmakom ili servirati sa ajvarom.

Savjet: Ako želite još prozračniji omlet, odvojite bjelanca od žumanaca, umutite ih posebno u čvrst snijeg, pa ih lagano dodajte u smjesu prije prženja.

Pročitajte i ove recepte:

Ćevapi

Punjene tikvice