Rahvanija (revanija) s grizom – tradicionalni recept
Isprintaj recept
Lagani bosanski kolač od jaja i griza, pečen kratko i preliven osvježavajućom limun-agdom.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi agda recept, bosanski kolači, griz kolač, rahvanija, revanija
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 25 minutes mins
Ukupno vrijeme 35 minutes mins
Servings 12 komada
Calories 170
Za biskvit (tijesto):
- 4 jaja
- 8 supenih kašika griza
- 8 supenih kašika šećera
- Malo maslaca ili ulja za podmazivanje tepsije
Za agdu (šerbet):
- 250 g šećera
- 1 čaša vode oko 200 ml
- Sok ili kolutići ½ limuna
Priprema agde
U manju šerpu dodaj šećer, vodu i limun.
Kuhaj 7–10 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi i agda malo zgusne.
Ostavi da se potpuno ohladi.
Priprema smjese
Razdvoji bjelanca od žumanaca.
Žumanca muti sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
Umuti bjelanca u čvrst snijeg pa lagano umiješaj u žumanca.
Dodaj griz i sve sjedini nježnim miješanjem.
Pečenje
Tepsiju podmaži masnoćom i zagrij u rerni na 220°C.
Izlij smjesu u zagrijanu tepsiju.
Peci 5 minuta na visokoj temperaturi.
Smanji temperaturu na 180°C i peci još 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
-
Hladna agda + topla rahvanija = najbolji rezultat.
-
Po želji možeš dodati malo vanile ili korice limuna u tijesto.
-
Ako želiš bogatiju verziju, pospi mljevenim orasima prije posluživanja.
-
Rahvanija je idealna za iftare i velike skupove jer se brzo sprema i lako reže na kockice.