Home » Teletina sa krompirom
Recept

Teletina sa krompirom

Teletina sa krompirom

Teletina sa krompirom je jedno od omiljenih jela bosanske kuhinje, poznato po svojoj sočnosti i bogatom okusu. Ovo jelo je idealno za porodične ručkove jer se lako priprema, a rezultat je mekana, aromatična teletina i savršeno pečen krompir koji upija sve sokove.

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 600 g telećeg mesa (but, plećka ili rebra)
  • 1 kg krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 svježa paprika (po želji, može biti crvena ili zelena)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 200 ml mesnog temeljca ili vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 1 kašičica suhog začina (vegeta ili domaći suhi začini)
  • 1 grančica svježeg ruzmarina ili malo suhog timijana
  • 1 lovorov list

Priprema:

1. Priprema mesa

Teletinu operite pod mlazom hladne vode i posušite kuhinjskim ubrusom. Narežite meso na veće kocke ili odaberite teleća rebra za bogatiji okus. Posolite, pobiberite i premažite kašikom maslinovog ulja, pa ostavite da odstoji 15 minuta kako bi upilo začine.

2. Priprema povrća

  • Krompir ogulite i narežite na polovine ili četvrtine, zavisno o veličini.
  • Crni luk isjecite na kolutove, bijeli sitno nasjeckajte.
  • Mrkvu isjecite na kolutiće, a papriku na trakice.

3. Prženje mesa

U širokoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, stavite teletinu i pržite je sa svih strana dok ne dobije zlatnosmeđu boju (oko 5 minuta sa svake strane). Izvadite meso i stavite ga na tanjir.

4. Dinstate povrće

U istoj tavi dodajte crni luk i dinstajte ga 2-3 minute dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu, papriku i bijeli luk, pa nastavite dinstati još 5 minuta.

5. Slažete sastojke

  • U vatrostalnu posudu ili pleh rasporedite krompir.
  • Preko krompira stavite proprženo povrće i meso.
  • Dodajte lovorov list i grančicu ruzmarina.
  • Sve pospite mljevenom crvenom paprikom i suhim začinima.
  • Prelijte temeljcem ili vodom.

6. Pečenje

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C, pokriveno aluminijskom folijom, prvih 45 minuta.
Zatim skinite foliju, promiješajte i nastavite peći još 30-40 minuta dok krompir ne omekša, a meso postane sočno i hrskavo. Povremeno prelijte jelo sokovima iz pleha.

Posluživanje

Teletinu sa krompirom poslužite toplo, uz sezonsku salatu, domaći hljeb ili jogurt. Po želji, pospite sitno sjeckanim svježim peršunom za dodatnu svježinu.

Savjet: Ako želite intenzivniji okus, krompir možete prethodno marinirati u maslinovom ulju, bijelom luku i začinima.

Ovo jelo je idealno za ljubitelje domaće kuhinje i garantuje uživanje u svakom zalogaju. Prijatno!

Pogledajte i ove recepte:

Zeleni omlet

Podvarak