Teletina sa krompirom je jedno od omiljenih jela bosanske kuhinje, poznato po svojoj sočnosti i bogatom okusu. Ovo jelo je idealno za porodične ručkove jer se lako priprema, a rezultat je mekana, aromatična teletina i savršeno pečen krompir koji upija sve sokove.
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 600 g telećeg mesa (but, plećka ili rebra)
- 1 kg krompira
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 2 mrkve
- 1 svježa paprika (po želji, može biti crvena ili zelena)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- 200 ml mesnog temeljca ili vode
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 1 kašičica suhog začina (vegeta ili domaći suhi začini)
- 1 grančica svježeg ruzmarina ili malo suhog timijana
- 1 lovorov list
Priprema:
1. Priprema mesa
Teletinu operite pod mlazom hladne vode i posušite kuhinjskim ubrusom. Narežite meso na veće kocke ili odaberite teleća rebra za bogatiji okus. Posolite, pobiberite i premažite kašikom maslinovog ulja, pa ostavite da odstoji 15 minuta kako bi upilo začine.
2. Priprema povrća
- Krompir ogulite i narežite na polovine ili četvrtine, zavisno o veličini.
- Crni luk isjecite na kolutove, bijeli sitno nasjeckajte.
- Mrkvu isjecite na kolutiće, a papriku na trakice.
3. Prženje mesa
U širokoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, stavite teletinu i pržite je sa svih strana dok ne dobije zlatnosmeđu boju (oko 5 minuta sa svake strane). Izvadite meso i stavite ga na tanjir.
4. Dinstate povrće
U istoj tavi dodajte crni luk i dinstajte ga 2-3 minute dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu, papriku i bijeli luk, pa nastavite dinstati još 5 minuta.
5. Slažete sastojke
- U vatrostalnu posudu ili pleh rasporedite krompir.
- Preko krompira stavite proprženo povrće i meso.
- Dodajte lovorov list i grančicu ruzmarina.
- Sve pospite mljevenom crvenom paprikom i suhim začinima.
- Prelijte temeljcem ili vodom.
6. Pečenje
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C, pokriveno aluminijskom folijom, prvih 45 minuta.
Zatim skinite foliju, promiješajte i nastavite peći još 30-40 minuta dok krompir ne omekša, a meso postane sočno i hrskavo. Povremeno prelijte jelo sokovima iz pleha.
Posluživanje
Teletinu sa krompirom poslužite toplo, uz sezonsku salatu, domaći hljeb ili jogurt. Po želji, pospite sitno sjeckanim svježim peršunom za dodatnu svježinu.
Savjet: Ako želite intenzivniji okus, krompir možete prethodno marinirati u maslinovom ulju, bijelom luku i začinima.
Ovo jelo je idealno za ljubitelje domaće kuhinje i garantuje uživanje u svakom zalogaju. Prijatno!
Pogledajte i ove recepte: