Povrće na roštilju – Recept za dealan prilog uz meso

Povrće na roštilju - Recept

Povrće na roštilju je nezaobilazan dodatak svakom roštiljanju, bilo kao prilog mesu, lagani obrok ili opcija za vegeterijance. Osim što donosi boje na tanjir, roštiljano povrće je prepuno okusa, jer dim i toplina dodatno ističu njegovu prirodnu slatkoću i teksturu. Pravilnim izborom povrća i marinadom, možeš od običnog roštilja napraviti pravu gurmansku gozbu.

Povrće na roštilju - Recept

Povrće na roštilju

Isprintaj recept
Šareno i ukusno povrće pečeno na roštilju – zdrav i jednostavan dodatak svakom roštilju. Idealan prilog uz meso ili kao samostalan obrok.
Vrsta jela Prilog
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi povrće na roštilju, prilog povrće, recept za roštilj
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 20 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes
Servings 4 osobe
Calories 150

Potrebna oprema

  • Roštilj
  • Mrežica za povrće ili folija

Sastojci

  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 plavi patlidžan
  • 200 g šampinjona
  • 1 crveni luk
  • Maslinovo ulje 4 kašike
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 čehno bijelog luka sitno sjeckano ili izgnječeno
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun ili bosiljak za serviranje

Priprema

Priprema povrća

  • Operi i očisti svo povrće. Tikvice i patlidžan isijeci na kolutove, paprike na trake, gljive ostavi cijele ili na pola, luk na deblje kolutove.

Mariniranje

  • U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, balzamiko sirće, bijeli luk, so i biber. Ubaci povrće i dobro izmiješaj da sve bude premazano. Ostavi da stoji 20 minuta.

Pečenje na roštilju

  • Roštilj zagrij na srednju temperaturu. Povrće stavi direktno na rešetku, mrežicu za roštilj ili u foliju. Peci 12–15 minuta, okrećući povrće svakih par minuta, dok ne dobije blago zapečene ivice i postane mekano.

Serviranje

  • Pospi sjeckanim peršunom ili listićima bosiljka i posluži toplo ili mlako.

Napomene

  • Povrće možeš prilagoditi sezoni – dodaj kukuruz, cherry paradajz, brokoli, mrkvu ili čak bundevu.
  • Za dodatni šmek, dodaj malo soka od limuna pri serviranju.
  • Ako koristiš roštilj na ćumur, okus povrća biće još bogatiji.

Povrće na roštilju – Savjeti i česta pitanja

Koje povrće je najbolje za roštilj?
Najbolje se roštiljaju čvrsto i mesnato povrće poput tikvica, paprika, patlidžana, šampinjona, luka i kukuruza. Povrće poput paradajza ili lisnatih vrsta lako se raspadne pa se koristi u kombinaciji s drugim metodama.

Kako spriječiti da povrće zagori?
Ključno je koristiti umjerenu temperaturu i češće okretati. Marinada sa uljem pomaže da se povrće ne lijepi. Ako se koristi folija, dobro zatvori da se stvori para i ublaži pečenje.

Mogu li marinirati povrće unaprijed?
Da, povrće možeš marinirati i do 12 sati ranije, ali nemoj pretjerivati sa solju jer može izvući vlagu. Idealno vrijeme je 20–30 minuta prije pečenja.

Šta poslužiti uz povrće na roštilju?
Idealan je kao prilog uz:

Da li se može koristiti grill tava umjesto roštilja?
Apsolutno. Grill tava je odlična zamjena za roštilj kad nisi napolju. Bitno je dobro je zagrijati i ne zatrpati previše povrća odjednom.