Ključne riječi povrće na roštilju, prilog povrće, recept za roštilj
Vrijeme pripreme 15 minutesmins
Vrijeme kuhanja 15 minutesmins
Vrijeme mariniranja 20 minutesmins
Ukupno vrijeme 50 minutesmins
Servings 4osobe
Calories 150
Potrebna oprema
Roštilj
Mrežica za povrće ili folija
Sastojci
1crvena paprika
1žuta paprika
1tikvica
1plavi patlidžan
200gšampinjona
1crveni luk
Maslinovo ulje4 kašike
1kašika balzamiko sirćeta
1čehno bijelog lukasitno sjeckano ili izgnječeno
So i biber po ukusu
Svježi peršun ili bosiljak za serviranje
Priprema
Priprema povrća
Operi i očisti svo povrće. Tikvice i patlidžan isijeci na kolutove, paprike na trake, gljive ostavi cijele ili na pola, luk na deblje kolutove.
Mariniranje
U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, balzamiko sirće, bijeli luk, so i biber. Ubaci povrće i dobro izmiješaj da sve bude premazano. Ostavi da stoji 20 minuta.
Pečenje na roštilju
Roštilj zagrij na srednju temperaturu. Povrće stavi direktno na rešetku, mrežicu za roštilj ili u foliju. Peci 12–15 minuta, okrećući povrće svakih par minuta, dok ne dobije blago zapečene ivice i postane mekano.
Serviranje
Pospi sjeckanim peršunom ili listićima bosiljka i posluži toplo ili mlako.
Napomene
Povrće možeš prilagoditi sezoni – dodaj kukuruz, cherry paradajz, brokoli, mrkvu ili čak bundevu.
Za dodatni šmek, dodaj malo soka od limuna pri serviranju.
Ako koristiš roštilj na ćumur, okus povrća biće još bogatiji.