Go Back
Povrće na roštilju - Recept

Povrće na roštilju

Isprintaj recept
Šareno i ukusno povrće pečeno na roštilju – zdrav i jednostavan dodatak svakom roštilju. Idealan prilog uz meso ili kao samostalan obrok.
Vrsta jela Prilog
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi povrće na roštilju, prilog povrće, recept za roštilj
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 20 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes
Servings 4 osobe
Calories 150

Potrebna oprema

  • Roštilj
  • Mrežica za povrće ili folija

Sastojci

  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 plavi patlidžan
  • 200 g šampinjona
  • 1 crveni luk
  • Maslinovo ulje 4 kašike
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 čehno bijelog luka sitno sjeckano ili izgnječeno
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun ili bosiljak za serviranje

Priprema

Priprema povrća

  • Operi i očisti svo povrće. Tikvice i patlidžan isijeci na kolutove, paprike na trake, gljive ostavi cijele ili na pola, luk na deblje kolutove.

Mariniranje

  • U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, balzamiko sirće, bijeli luk, so i biber. Ubaci povrće i dobro izmiješaj da sve bude premazano. Ostavi da stoji 20 minuta.

Pečenje na roštilju

  • Roštilj zagrij na srednju temperaturu. Povrće stavi direktno na rešetku, mrežicu za roštilj ili u foliju. Peci 12–15 minuta, okrećući povrće svakih par minuta, dok ne dobije blago zapečene ivice i postane mekano.

Serviranje

  • Pospi sjeckanim peršunom ili listićima bosiljka i posluži toplo ili mlako.

Napomene

  • Povrće možeš prilagoditi sezoni – dodaj kukuruz, cherry paradajz, brokoli, mrkvu ili čak bundevu.
  • Za dodatni šmek, dodaj malo soka od limuna pri serviranju.
  • Ako koristiš roštilj na ćumur, okus povrća biće još bogatiji.