Home » Hadžijski ćevap
Recept

Hadžijski ćevap

Hadzijski cevap

Hadžijski ćevap je jedan od najautentičnijih bosanskih recepata koji se priprema od kvalitetnog junećeg ili telećeg mesa. Ovaj specijalitet je posebno popularan tokom svečanih prilika i iftara, a odlikuje ga bogat okus, sočnost i kremasta tekstura umaka.

Porijeklo i značaj hadžijskog ćevapa

Hadžijski ćevap potječe iz tradicionalne bosanske kuhinje, gdje se pripremao kao luksuzno jelo za posebne prilike. Njegova karakteristika je lagano dinstano meso u bogatom sosu, što ga čini savršenim izborom za porodična okupljanja i praznične trpeze.

Sastojci za hadžijski ćevap

Za pripremu ovog ukusnog jela trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 500 g junećeg mesa (but ili plećka)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml mesne supe (domaće ili od kocke)
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica crvene paprike
  • Malo svježeg peršuna za dekoraciju
  • Ulje za prženje
  Domaći sokovi – Zdraviji od kupovnih! Recepti, savjeti i metode pripreme

Kako pripremiti hadžijski ćevap – Korak po korak

1. Priprema mesa

  • Meso isjeckajte na sitne komade i lagano posolite i pobiberite.

2. Dinstanje luka

  • Sitno nasjeckajte crveni i bijeli luk, pa ih pržite na maslacu dok ne postanu staklasti.

3. Prženje mesa

  • Dodajte meso u tavu i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

4. Dodavanje brašna i začina

  • Pospite brašnom i crvenom paprikom, dobro promiješajte, a zatim postepeno dodajte mesnu supu uz stalno miješanje.

5. Krčkanje jela

  • Poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri 45-60 minuta, dok meso ne omekša i sos ne postane gust.

6. Finalni dodaci

  • Pred kraj kuhanja dodajte kiselo vrhnje, promiješajte i pustite da se sve sjedini.

7. Serviranje

  • Jelo ukrasite svježim peršunom i poslužite uz somun, domaći hljeb ili kuhani krompir.

Savjeti za najbolji hadžijski ćevap

  • Koristite kvalitetno meso – Najbolji rezultat daje svježe juneće meso, jer ostaje sočno nakon dužeg dinstanja.
  • Lagano kuhajte – Ključ sočnog ćevapa je dugotrajno krčkanje na laganoj vatri, što omogućava mesu da postane mekano.
  • Domaća supa – Ako možete, koristite domaću mesnu supu umjesto one iz kocke, jer će okus biti bogatiji.
  • Dodajte malo limuna – Nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja može dodatno pojačati okus umaka.
  Sataraš: Lagano ljetno jelo od povrća i začina

Zašto probati hadžijski ćevap?

Hadžijski ćevap je nezaobilazan dio bosanske kuhinje i savršen izbor za one koji žele da probaju tradicionalni, ali kremast i bogat okus mesa u sosu. Njegova jednostavna priprema i autentičan miris će sigurno osvojiti svakog ljubitelja domaće kuhinje.

Ako volite bosanske recepte, pogledajte i naše druge specijalitete:

Bosanski lonac – Recept i priprema
Podvarak – Tradicionalno jelo
Begova čorba – Recept