Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Hadžijski ćevap

Hadžijski ćevap

Objavljeno 16.12.2009 u 12:46:18 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Sa povrćem Janjetina, i teletina Mezetluci Meso Google+ account

Recept je pregledan: 157306 puta

...zagrijte maslac pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na...

Način pripreme

Teletinu operite, pa posušite suhom krpom. Odvojite dijelove gdje ima žilica i masnih dijelova.
Zatim isjecite na kockice. Nemojte soliti prije prženja nego tek u toku prženja.

U što široj i dubljoj tavi zagrijte maslac pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na jakoj vatri, naglo, pa kada dobije finu boju sklonite sa vatre. Pretresite ga u drugu posudu zajedno sa saftom u kojem se pržilo.

Crveni luk ogulite i isjeckajte na kockice.

Paradajz pospite vrelom vodom pa ogulite kožicu. Zatim ga rasjecite na četiri dijela, pa pritiskom laganim i malom kašikicom odvojite sjemenke. Isjecite ga na kocikce ili tanke rezance.

Šampinjone obrišite vlažnom krpom. Nemojte da ih perete jer budu dosta natopljeni vodom. Odvojite peteljke pa ih isjecite na kockice. Gornje dijelove isjecite na listiće.

U tavu u kojoj smo pržili meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju stavite šampinjone i izmješajte. Kada su gljive prestale da popustaju saft dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.

Dodajte meso koje smo pržili zajedno sa saftom koji smo ostavili sa mesom. Dodajte, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista sjeckanog, malo bosiljka suhog sitnog (isitnite ga tako sto ćete protrljati izmedju dlanova).

Prodinstajte na kratko pa sklonite sa vatre.

U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancem pa zalijepite ili svežite na vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 25C pa pecite oko 40 min.

Služite toplo.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Hadžijski čevap
1000g
teletine bez kosti
200g
crvenog luka
250g
sviježeg paradajza
400g
šampinjona
150g
maslaca
malo
soli
malo
bibera
malo
bosiljka
malo
sjeckanog peršunovog lista
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (11.01.2010 19:12:17)
Moze biftek.
UnaJ (11.01.2010 13:37:37)
Lako je vama u Bosni da postavljate recepte sa teletinom... Mi u Londonu teletinu nismo vidjeli poslednjih 20 godina!!! Moze sta drugo umjesto teletine?
rafaelo (05.01.2010 20:02:58)
super je.........
Razim Avdic (18.12.2009 12:43:58)
Uh sto je ukusno. Hvala vam.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013