Pečena teletina s pekarskim krompirom je klasik bosanske kuhinje koji oduševljava svojim bogatim okusom i jednostavnom pripremom. Mekano meso, hrskavi krompir i miris začina čine ovo jelo savršenim izborom za porodični ručak ili posebne prilike.
Sastojci (za 4 osobe)
Za teletinu:
- 1 kg telećeg mesa (but, plećka ili rebra)
- 3-4 čehna bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica suhog začina (vegete)
- 1 grančica ruzmarina (ili 1/2 kašičice suhog)
- 100 ml vode
- 50 g maslaca
Za pekarski krompir:
- 1 kg krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica crvene paprike
- 1/2 kašičice suhog timijana (po želji)
Priprema
1. Priprema mesa
- Teleće meso operite, posušite papirnim ubrusom i natrljajte solju, biberom i suhim začinima.
- Bijeli luk sitno nasjeckajte i utrljajte u meso. Dodajte grančicu ruzmarina i prelijte maslinovim uljem.
- Ostavite meso da odstoji najmanje 30 minuta (ili preko noći u frižideru) kako bi upilo začine.
2. Pečenje teletine
- Rernu zagrijte na 200°C.
- U vatrostalnu tepsiju stavite meso i dodajte 100 ml vode. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 60 minuta.
- Nakon sat vremena skinite foliju, prelijte meso otopljenim maslacem i pecite još 30-40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu koricu. Povremeno prelijte sokom od pečenja.
3. Priprema pekarskog krompira
- Krompir ogulite i narežite na kriške srednje debljine. Luk isjeckajte na polumjesece.
- U zdjeli pomiješajte krompir s uljem, solju, biberom, crvenom paprikom i timijanom.
- Nakon 30 minuta pečenja teletine, rasporedite krompir oko mesa u tepsiji i pecite zajedno još 40 minuta. Povremeno promiješajte krompir kako bi se ravnomjerno zapekao.
Savjeti za savršeno jelo
- Meso ostavite da se odmori: Nakon pečenja, neka meso odstoji 10 minuta prije rezanja kako bi zadržalo sočnost.
- Za dodatnu aromu, možete dodati nekoliko čehni bijelog luka i grančicu ruzmarina među krompir.
- Hrskaviji krompir: Ako želite ekstra hrskavu koricu, pred kraj pečenja pojačajte temperaturu na 220°C.
- Sos od pečenja: Iskoristite sokove iz tepsije kao umak za meso i krompir – prelijte preko jela prilikom posluživanja.
Ovo tradicionalno jelo donosi savršenu kombinaciju mekanog mesa i mirisnog krompira iz rerne. Poslužite ga uz sezonsku salatu i uživajte u pravom domaćem specijalitetu!