Home » Pečena teletina s pekarskim krompirom: Recept za pravi bosanski ručak
Recept

Pečena teletina s pekarskim krompirom: Recept za pravi bosanski ručak

Pečena teletina s pekarskim krompirom - Recept

Pečena teletina s pekarskim krompirom je klasik bosanske kuhinje koji oduševljava svojim bogatim okusom i jednostavnom pripremom. Mekano meso, hrskavi krompir i miris začina čine ovo jelo savršenim izborom za porodični ručak ili posebne prilike.

Sastojci (za 4 osobe)

Za teletinu:

  • 1 kg telećeg mesa (but, plećka ili rebra)
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica suhog začina (vegete)
  • 1 grančica ruzmarina (ili 1/2 kašičice suhog)
  • 100 ml vode
  • 50 g maslaca

Za pekarski krompir:

  • 1 kg krompira
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1/2 kašičice suhog timijana (po želji)

Priprema

1. Priprema mesa

  1. Teleće meso operite, posušite papirnim ubrusom i natrljajte solju, biberom i suhim začinima.
  2. Bijeli luk sitno nasjeckajte i utrljajte u meso. Dodajte grančicu ruzmarina i prelijte maslinovim uljem.
  3. Ostavite meso da odstoji najmanje 30 minuta (ili preko noći u frižideru) kako bi upilo začine.
  Sataraš: Lagano ljetno jelo od povrća i začina

2. Pečenje teletine

  1. Rernu zagrijte na 200°C.
  2. U vatrostalnu tepsiju stavite meso i dodajte 100 ml vode. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 60 minuta.
  3. Nakon sat vremena skinite foliju, prelijte meso otopljenim maslacem i pecite još 30-40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu koricu. Povremeno prelijte sokom od pečenja.

3. Priprema pekarskog krompira

  1. Krompir ogulite i narežite na kriške srednje debljine. Luk isjeckajte na polumjesece.
  2. U zdjeli pomiješajte krompir s uljem, solju, biberom, crvenom paprikom i timijanom.
  3. Nakon 30 minuta pečenja teletine, rasporedite krompir oko mesa u tepsiji i pecite zajedno još 40 minuta. Povremeno promiješajte krompir kako bi se ravnomjerno zapekao.

Savjeti za savršeno jelo

  • Meso ostavite da se odmori: Nakon pečenja, neka meso odstoji 10 minuta prije rezanja kako bi zadržalo sočnost.
  • Za dodatnu aromu, možete dodati nekoliko čehni bijelog luka i grančicu ruzmarina među krompir.
  • Hrskaviji krompir: Ako želite ekstra hrskavu koricu, pred kraj pečenja pojačajte temperaturu na 220°C.
  • Sos od pečenja: Iskoristite sokove iz tepsije kao umak za meso i krompir – prelijte preko jela prilikom posluživanja.
  Pekmez od šljiva – tradicionalni domaći recept

Ovo tradicionalno jelo donosi savršenu kombinaciju mekanog mesa i mirisnog krompira iz rerne. Poslužite ga uz sezonsku salatu i uživajte u pravom domaćem specijalitetu!

Pročitajte i ove recepte:

Vrilica – Recept

Bulgur sa povrćem