Brza banana torta je savršen izbor kada želite napraviti ukusan desert bez pečenja a u kratkom vremenu. Ova torta je lagana, kremasta i idealna za sve ljubitelje banana. Kombinacija keksa, banana i kremastog fila čini je neodoljivom poslasticom za svaku priliku.
Sastojci
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa (plazma ili petit beurre)
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml mlijeka
Za fil:
- 3 veće banane
- 500 ml mlijeka
- 2 kesice pudinga od vanilije
- 100 g šećera
- 200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 50 g rendane čokolade ili kakaa
- Šlag po želji
Priprema
-
Priprema podloge:
U posudi pomiješati mljeveni keks s otopljenim maslacem i mlijekom. Smjesu dobro sjediniti, pa je utisnuti u dno okruglog kalupa (26 cm) i staviti u frižider da se stegne. -
Priprema fila:
U 500 ml mlijeka skuhati puding od vanilije sa šećerom, miješajući dok ne postane gust. Ostaviti da se prohladi. -
Dodavanje banana:
Banane izgnječiti viljuškom ili ih izrezati na kolutiće, pa ih dodati u prohlađeni puding i dobro promiješati. -
Dodavanje slatke pavlake:
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa je lagano dodati u fil s bananama. Sve dobro sjediniti i preliti preko podloge od keksa. -
Dekoracija i hlađenje:
Po vrhu posuti rendanu čokoladu ili kakao, pa tortu staviti u frižider na najmanje 3 sata, a idealno preko noći, da se svi slojevi stegnu. -
Serviranje:
Nakon hlađenja, tortu pažljivo izvaditi iz kalupa, po želji dodatno ukrasiti šlagom i poslužiti.
Savjeti za savršenu banana tortu
- Banane: Koristiti zrele banane za slađi i intenzivniji okus.
- Puding: Umjesto vanilije, može se koristiti i puding od banane ili čokolade.
- Dekoracija: Osim čokolade, tortu možete ukrasiti sjeckanim orašastim plodovima ili kokosom.
Brza banana torta je jednostavna, kremasta i puna ukusa. Savršen je izbor za one koji žele ukusan desert bez pečenja i dugotrajne pripreme.