Francuska salata - ruska salata - Recept

Francuska salata (ruska salata): Klasični recept i glavne razlike

Francuska salata, poznata i kao ruska salata, omiljen je dodatak na svečanim trpezama širom Balkana. Ova kremasta salata od povrća i majoneze često se služi uz mesna jela ili kao predjelo tokom praznika. Iako se termini “francuska” i “ruska” salata često koriste naizmjenično, postoje određene razlike koje vrijedi spomenuti.

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 3 veća krompira

  • 2 mrkve

  • 200 g graška (svježeg ili iz zamrzivača)

  • 4 kisela krastavca

  • 200 g majoneze

  • 1 kašika pavlake (po želji)

  • So i biber po ukusu

  • 2 kuhana jajeta (opcionalno, za dekoraciju)

Priprema

  1. Skuhajte povrće: Krompir i mrkvu ogulite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, ali da ostanu čvrsti. Grašak skuhajte odvojeno.

  2. Sjeckanje: Povrće i kisele krastavce nasjeckajte na sitne kockice otprilike iste veličine.

  3. Miješanje: Sve sastojke stavite u veliku posudu, dodajte majonezu i pavlaku (ako koristite), posolite i pobiberite po ukusu.

  4. Hlađenje: Salatu ostavite u frižideru najmanje 1 sat prije posluživanja da se okusi prožmu.

  5. Dekoracija (opcionalno): Ukrasite kriškama kuhanih jaja ili sjeckanim peršunom za ljepši izgled.

Razlika između francuske i ruske salate

  • Francuska salata je naziv koji se češće koristi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, i obično ne sadrži meso. Sastoji se isključivo od kuhanog povrća, kiselih krastavaca i majoneze.

  • Ruska salata (poznata i kao “salata Olivier”) u originalu sadrži meso, najčešće kuhanu piletinu, šunku ili čak kobasicu. U nekim verzijama dodaje se i jaje, jabuka ili kisela pavlaka.

U našim krajevima, ono što zovemo „francuska salata“ zapravo je bezmesna verzija ruske salate.

Savjeti

  • Umjesto pavlake možete dodati i malo senfa za izraženiji ukus.

  • Ako pripremate unaprijed, čuvajte salatu u poklopljenoj posudi u frižideru – ostaje svježa do 2 dana.

  • Za lakšu varijantu koristite majonezu s manje masti ili zamijenite dio jogurtom.

Recepti za salatu

Salata od leblebija

Salata od cvekle sa bijelim lukom

Pileća salata sa pavlakom