Salata od leblebija i svježeg povrća - Recept

Salata od leblebija i svježeg povrća

Salata od leblebija i svježeg povrća je savršen spoj zdravlja i okusa. Bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, ova salata je idealna za lagani ručak, prilog uz glavno jelo ili kao samostalan obrok. Priprema je jednostavna, a sastojci lako dostupni – idealna opcija za sve koji žele jesti zdravo bez puno komplikacija.

Sastojci

Za dvije osobe:

  • 200 g kuhanih leblebija (možete koristiti i one iz konzerve, dobro isprane)

  • 1 svježi krastavac

  • 1 crvena paprika

  • 10 cherry paradajza

  • 1 manja crvena glavica luka

  • Šaka svježeg peršuna

  • Sok od 1 limuna

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Priprema povrća: Operite i nasjeckajte krastavac, papriku i cherry paradajz na manje komade. Crveni luk isijecite na tanke polumjesece.

  2. Miješanje sastojaka: U većoj zdjeli pomiješajte leblebije, nasjeckano povrće i sitno sjeckani peršun.

  3. Začinjavanje: Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Sve dobro promiješajte da se ukusi sjedine.

  4. Ohladite i poslužite: Po želji, ostavite salatu 10-15 minuta u frižideru prije posluživanja – bit će još osvježavajuća.

Savjeti

  • Za dodatnu aromu možete dodati malo naribanog bijelog luka ili komadiće fete.

  • Ako volite pikantnije okuse, pospite malo tucane crvene paprike ili ljutih maslina.

  • Leblebije možete i kratko propržiti na tavi da dobiju blagu hrskavost.

Nutritivne prednosti

Ova salata je odličan izvor biljnih proteina zahvaljujući leblebijama, dok povrće obezbjeđuje obilje vitamina C, vlakana i antioksidansa. Maslinovo ulje doprinosi zdravim mastima, a limun pomaže probavi.

Recepti za salatu

Salata od cvekle

Pileća salata sa pavlakom

Zimska salata od kiselog kupusa