Salata od leblebija i svježeg povrća
Salata od leblebija i svježeg povrća je savršen spoj zdravlja i okusa. Bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, ova salata je idealna za lagani ručak, prilog uz glavno jelo ili kao samostalan obrok. Priprema je jednostavna, a sastojci lako dostupni – idealna opcija za sve koji žele jesti zdravo bez puno komplikacija.
Sastojci
Za dvije osobe:
-
200 g kuhanih leblebija (možete koristiti i one iz konzerve, dobro isprane)
-
1 svježi krastavac
-
1 crvena paprika
-
10 cherry paradajza
-
1 manja crvena glavica luka
-
Šaka svježeg peršuna
-
Sok od 1 limuna
-
2 kašike maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
Priprema
-
Priprema povrća: Operite i nasjeckajte krastavac, papriku i cherry paradajz na manje komade. Crveni luk isijecite na tanke polumjesece.
-
Miješanje sastojaka: U većoj zdjeli pomiješajte leblebije, nasjeckano povrće i sitno sjeckani peršun.
-
Začinjavanje: Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Sve dobro promiješajte da se ukusi sjedine.
-
Ohladite i poslužite: Po želji, ostavite salatu 10-15 minuta u frižideru prije posluživanja – bit će još osvježavajuća.
Savjeti
-
Za dodatnu aromu možete dodati malo naribanog bijelog luka ili komadiće fete.
-
Ako volite pikantnije okuse, pospite malo tucane crvene paprike ili ljutih maslina.
-
Leblebije možete i kratko propržiti na tavi da dobiju blagu hrskavost.
Nutritivne prednosti
Ova salata je odličan izvor biljnih proteina zahvaljujući leblebijama, dok povrće obezbjeđuje obilje vitamina C, vlakana i antioksidansa. Maslinovo ulje doprinosi zdravim mastima, a limun pomaže probavi.