Home » Ćuretina s bulgurom i povrćem
Recept

Ćuretina s bulgurom i povrćem

Ćuretina s bulgurom - Recept

Ćuretina s bulgurom i povrćem je lagan i hranjiv obrok koji kombinuje visokokvalitetne proteine iz ćuretine s bogatstvom vlakana iz bulgura i povrća. Ovo jelo je idealno za ručak ili večeru, a može se poslužiti samostalno ili uz dodatak svježih salata.

Sastojci

  • 400 g ćurećeg filea
  • 1 šolja bulgura
  • 2 šolje vode ili temeljca
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • ½ kašičice kurkume (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema

  • Crni luk sitno nasjeckati, a bijeli luk izgnječiti. Papriku i tikvicu isjeći na kockice.
  • Ćureći file narezati na manje komade i začiniti solju, biberom i mljevenom paprikom. Na tavi zagrijati jednu kašiku maslinovog ulja i propržiti ćuretinu dok ne porumeni sa svih strana. Izvaditi meso i ostaviti sa strane.
  • U istoj tavi dodati preostalo maslinovo ulje, pa propržiti crni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodati papriku i tikvicu, te dinstati nekoliko minuta.
  • Dodati bulgur i kratko propržiti sa povrćem. Zaliti vrućom vodom ili temeljcem, začiniti kurkumom i ostaviti da lagano kuha na srednjoj temperaturi dok bulgur ne upije tečnost.
  • Vratiti ćuretinu u tavu, promiješati i pustiti da se sve sjedini još nekoliko minuta.
  • Jelo posuti svježim peršunom i poslužiti toplo.
  Topa recept – Kako napraviti tradicionalnu bosansku topu

Savjet

Za bogatiji okus, bulgur se može pripremiti u pilećem ili povrtnom temeljcu umjesto u vodi. Takođe, po želji se može dodati šaka kuhanog leblebija ili graška za dodatnu hranjivost.

Pročitajte i ove recepte:

Leća sa povrćem iz rerne

Čorba od crvene leće