Ćuretina s bulgurom i povrćem je lagan i hranjiv obrok koji kombinuje visokokvalitetne proteine iz ćuretine s bogatstvom vlakana iz bulgura i povrća. Ovo jelo je idealno za ručak ili večeru, a može se poslužiti samostalno ili uz dodatak svježih salata.
Sastojci
- 400 g ćurećeg filea
- 1 šolja bulgura
- 2 šolje vode ili temeljca
- 1 glavica crnog luka
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mljevene paprike
- ½ kašičice kurkume (opciono)
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema
- Crni luk sitno nasjeckati, a bijeli luk izgnječiti. Papriku i tikvicu isjeći na kockice.
- Ćureći file narezati na manje komade i začiniti solju, biberom i mljevenom paprikom. Na tavi zagrijati jednu kašiku maslinovog ulja i propržiti ćuretinu dok ne porumeni sa svih strana. Izvaditi meso i ostaviti sa strane.
- U istoj tavi dodati preostalo maslinovo ulje, pa propržiti crni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodati papriku i tikvicu, te dinstati nekoliko minuta.
- Dodati bulgur i kratko propržiti sa povrćem. Zaliti vrućom vodom ili temeljcem, začiniti kurkumom i ostaviti da lagano kuha na srednjoj temperaturi dok bulgur ne upije tečnost.
- Vratiti ćuretinu u tavu, promiješati i pustiti da se sve sjedini još nekoliko minuta.
- Jelo posuti svježim peršunom i poslužiti toplo.
Savjet
Za bogatiji okus, bulgur se može pripremiti u pilećem ili povrtnom temeljcu umjesto u vodi. Takođe, po želji se može dodati šaka kuhanog leblebija ili graška za dodatnu hranjivost.