Home » Kvrguša – Tradicionalni recept za sočnu pitu s piletinom
Recept

Kvrguša – Tradicionalni recept za sočnu pitu s piletinom

Kvrguša - recept

Kvrguša je jedno od najpoznatijih bosanskih jela, jednostavna za pripremu, a izuzetno ukusna. Ova kombinacija mekanog tijesta i sočne piletine savršen je izbor za porodični ručak ili večeru. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, možete pripremiti jelo koje će osvojiti sve za stolom.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 500 ml mlijeka ili vode
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli

Za piletinu:

  • 500-700 g pilećeg mesa (bataci, karabataci ili bijelo meso)
  • Malo soli i bibera
  • Malo ulja

Za premaz:

  • 50 g putera ili maslaca

Za preliv (po želji):

  • 200 ml pavlake ili kiselog vrhnja
  • 1 čehno bijelog luka (sitno isjeckano)

Način pripreme:

Priprema tijesta: U velikoj zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko (ili vodu), so i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku, malo gušću smjesu od one za palačinke. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.

  Frape od banane

Priprema piletine: Piletinu posolite i pobiberite. Ako koristite veće komade mesa, možete ih lagano zarezati kako bi se bolje ispekli.

Pečenje: Rernu zagrijte na 220°C. U podmazanu tepsiju izlijte pripremljeno tijesto, a preko njega rasporedite komade piletine. Preko svega prelijte malo ulja. Pecite oko 40 minuta, dok tijesto ne porumeni i piletina ne dobije lijepu, pečenu koricu.

Završni korak: Kad je kvrguša pečena, premažite je otopljenim puterom za dodatnu sočnost. Po želji, možete napraviti preliv od pavlake i bijelog luka i preliti preko kvrguše dok je još topla.

Savjeti:

  • Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja možete uključiti gril opciju u rerni.
  • Umjesto piletine, možete koristiti pureće meso ili čak dodati malo sitno sjeckane slanine za bogatiji okus.
  • Kvrguša se najbolje slaže s jogurtom ili kiselim mlijekom.
  Domaće šnicle – Najbolji recept i savjeti za sočne šnicle

Ovo je savršen recept za sve ljubitelje tradicionalnih jela – brz, jednostavan i izuzetno ukusan!

Pročitajte i ove recepte:

Pita od žare

Domaće šnicle – Najbolji recept

Mesna pogača – Recept