Domaće šnicle su savršen izbor za brz i ukusan obrok. Mogu se pripremiti od različitih vrsta mesa, poput junetine, teletine ili piletine, a uz pravilan način pripreme ostaju sočne i mekane. Ovo jelo je odlično uz pire krompir, rižu ili svježu salatu.
Sastojci
- 500 g mesa (junetina, teletina ili piletina)
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka ili jogurta
- 100 g prezli
- Ulje za prženje
Koraci za pripremu
-
Priprema mesa
- Meso izrezati na šnicle debljine oko 1 cm.
- Blago istanjiti tučkom za meso i posoliti s obje strane.
-
Paniranje šnicli
- U prvom tanjiru pomiješati brašno, biber i mljevenu papriku.
- U drugom tanjiru umutiti jaje s mlijekom ili jogurtom.
- Treći tanjir napuniti prezlama.
-
Prženje
- Svaku šniclu prvo uvaljati u brašno, zatim u jaje, pa u prezle.
- Pržiti na srednje jakoj vatri u zagrijanom ulju, dok ne postanu zlatno-smeđe.
-
Odmastiti i servirati
- Gotove šnicle staviti na papirni ubrus da upije višak ulja.
- Poslužiti uz prilog po želji, poput pire krompira, riže ili salate.
Česte greške i trikovi
- Ako koristite juneće meso, možete ga prethodno marinirati u mlijeku ili jogurtu da omekša.
- Nemojte pretrpavati tavu prilikom prženja, jer će šnicle upiti previše ulja.
- Prezle možete zamijeniti kukuruznim brašnom za drugačiju teksturu ili dodati malo naribanog sira za bogatiji okus.
- Ako želite zdraviju verziju, šnicle možete peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, okrećući ih na pola pečenja.
Često postavljana pitanja (FAQ)
Koje meso je najbolje za šnicle?
Najbolji izbor su teleće, juneće ili pileće šnicle jer su mekane i sočne.
Mogu li šnicle peći u rerni umjesto pržiti?
Da, mogu se peći u rerni na papiru za pečenje, uz malo ulja, kako bi bile manje masne.
Kako da šnicle budu mekane?
Najbolji trik je da ih marinirate u mlijeku ili jogurtu najmanje 30 minuta prije pripreme.
Mogu li ih zamrznuti?
Da, panirane ali nepržene šnicle mogu se zamrznuti i čuvati do 2 mjeseca.
Pročitajte i ove recepte: