Home » Domaće šnicle – Najbolji recept i savjeti za sočne šnicle
Recept

Domaće šnicle – Najbolji recept i savjeti za sočne šnicle

Domaće šnicle - Recept

Domaće šnicle su savršen izbor za brz i ukusan obrok. Mogu se pripremiti od različitih vrsta mesa, poput junetine, teletine ili piletine, a uz pravilan način pripreme ostaju sočne i mekane. Ovo jelo je odlično uz pire krompir, rižu ili svježu salatu.

Sastojci

  • 500 g mesa (junetina, teletina ili piletina)
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 1 jaje
  • 50 ml mlijeka ili jogurta
  • 100 g prezli
  • Ulje za prženje

Koraci za pripremu

  1. Priprema mesa

    • Meso izrezati na šnicle debljine oko 1 cm.
    • Blago istanjiti tučkom za meso i posoliti s obje strane.
  2. Paniranje šnicli

    • U prvom tanjiru pomiješati brašno, biber i mljevenu papriku.
    • U drugom tanjiru umutiti jaje s mlijekom ili jogurtom.
    • Treći tanjir napuniti prezlama.
  3. Prženje

    • Svaku šniclu prvo uvaljati u brašno, zatim u jaje, pa u prezle.
    • Pržiti na srednje jakoj vatri u zagrijanom ulju, dok ne postanu zlatno-smeđe.
  4. Odmastiti i servirati

    • Gotove šnicle staviti na papirni ubrus da upije višak ulja.
    • Poslužiti uz prilog po želji, poput pire krompira, riže ili salate.
  Recept za sok od jabuke – Prirodno i zdravo osvježenje

Česte greške i trikovi

  • Ako koristite juneće meso, možete ga prethodno marinirati u mlijeku ili jogurtu da omekša.
  • Nemojte pretrpavati tavu prilikom prženja, jer će šnicle upiti previše ulja.
  • Prezle možete zamijeniti kukuruznim brašnom za drugačiju teksturu ili dodati malo naribanog sira za bogatiji okus.
  • Ako želite zdraviju verziju, šnicle možete peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, okrećući ih na pola pečenja.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koje meso je najbolje za šnicle?
Najbolji izbor su teleće, juneće ili pileće šnicle jer su mekane i sočne.

Mogu li šnicle peći u rerni umjesto pržiti?
Da, mogu se peći u rerni na papiru za pečenje, uz malo ulja, kako bi bile manje masne.

  Begova čorba: Klasični recept i tajne odličnog okusa

Kako da šnicle budu mekane?
Najbolji trik je da ih marinirate u mlijeku ili jogurtu najmanje 30 minuta prije pripreme.

Mogu li ih zamrznuti?
Da, panirane ali nepržene šnicle mogu se zamrznuti i čuvati do 2 mjeseca.

Pročitajte i ove recepte:

Mesna pogača – Recept

Domaći sok od zove

Recept za buredžike