Francuska salata (ruska salata)
Isprintaj recept
Klasična praznična salata od kuhanog povrća, majoneze i kiselih krastavaca. Kremasta, osvježavajuća i savršena kao prilog uz svečana jela.
Vrsta jela Prilog, salata
Kuhinja Balkanska kuhinja, internacionalna kuhinja
Ključne riječi francuska salata, novogodišnja salata, Olivier salata, ruska salata
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Ukupno vrijeme 40 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 290
- 3 veća krompira
- 2 mrkve
- 200 g graška svjež ili smrznut
- 4 kisela krastavca
- 200 g majoneze
- 1 kašika pavlake po želji
- So i biber po ukusu
- 2 kuhana jajeta opcionalno, za dekoraciju
-
Povrće obavezno ohladi prije miješanja da se majoneza ne rastopi i ne postane rijetka.
-
Ako želiš intenzivniji okus, dodaj kašičicu senfa ili malo soka od krastavaca.
-
Pavlaku možeš potpuno izostaviti ili zamijeniti grčkim jogurtom za laganiju verziju.
-
Francuska salata je najbolja kad odstoji nekoliko sati — idealno je napraviti je ranije.
-
Čuvaj je poklopljenu u frižideru do 2 dana.