Pileća salata sa pavlakom i kukuruzom - Recept

Pileća salata sa pavlakom i kukuruzom

Pileća salata je savršen izbor za lagani ručak, večeru ili kao predjelo na svečanoj trpezi. Kombinacija kuhane piletine, pavlake i kukuruza daje kremastu i hranjivu salatu koja se lako priprema, a još lakše zavoli. Može se poslužiti kao namaz, uz toaste ili kao punjenje za tortilje i sendviče.

Sastojci

  • 300 g kuhanog pilećeg filea (bijelo meso)

  • 200 g kisele pavlake

  • 100 g kuhanog ili konzerviranog kukuruza (dobro ocijeđenog)

  • 1 manja kisela krastavica (sitno sjeckana)

  • 1 kašičica senfa (po želji)

  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Pileće meso skuhaj u slanoj vodi (možeš dodati i lovorov list, peršun ili mrkvu za više ukusa), pa ga ostavi da se ohladi i iscjepkaj na sitne komade.

  2. U većoj zdjeli pomiješaj pavlaku, kukuruz, sjeckanu kiselu krastavicu i senf.

  3. Dodaj pripremljeno meso i sve dobro sjedini.

  4. Posoli i pobiberi po ukusu.

  5. Salatu prije serviranja ostavi 15–20 minuta u frižideru da se prohladi i povežu ukusi.

Savjet više

Ako želiš bogatiju varijantu, možeš dodati kuvana jaja, sitno sjeckanu papriku ili malo majoneze. Salatu možeš servirati i u korpicama od lisnatog tijesta ili na listovima zelene salate za dekorativan izgled.

Bilo da se priprema za goste ili kao brz obrok za porodicu, pileća salata sa pavlakom i kukuruzom je uvijek pun pogodak. Kremasta, osvježavajuća i hranjiva – savršena je za svaku priliku.

Recepti za salatu

Zimska salata od kiselog kupusa

Salata od graha

Šopska salata na bosanski način