Pileća salata sa pavlakom i kukuruzom
Pileća salata je savršen izbor za lagani ručak, večeru ili kao predjelo na svečanoj trpezi. Kombinacija kuhane piletine, pavlake i kukuruza daje kremastu i hranjivu salatu koja se lako priprema, a još lakše zavoli. Može se poslužiti kao namaz, uz toaste ili kao punjenje za tortilje i sendviče.
Sastojci
-
300 g kuhanog pilećeg filea (bijelo meso)
-
200 g kisele pavlake
-
100 g kuhanog ili konzerviranog kukuruza (dobro ocijeđenog)
-
1 manja kisela krastavica (sitno sjeckana)
-
1 kašičica senfa (po želji)
-
So i biber po ukusu
Priprema
-
Pileće meso skuhaj u slanoj vodi (možeš dodati i lovorov list, peršun ili mrkvu za više ukusa), pa ga ostavi da se ohladi i iscjepkaj na sitne komade.
-
U većoj zdjeli pomiješaj pavlaku, kukuruz, sjeckanu kiselu krastavicu i senf.
-
Dodaj pripremljeno meso i sve dobro sjedini.
-
Posoli i pobiberi po ukusu.
-
Salatu prije serviranja ostavi 15–20 minuta u frižideru da se prohladi i povežu ukusi.
Savjet više
Ako želiš bogatiju varijantu, možeš dodati kuvana jaja, sitno sjeckanu papriku ili malo majoneze. Salatu možeš servirati i u korpicama od lisnatog tijesta ili na listovima zelene salate za dekorativan izgled.
Bilo da se priprema za goste ili kao brz obrok za porodicu, pileća salata sa pavlakom i kukuruzom je uvijek pun pogodak. Kremasta, osvježavajuća i hranjiva – savršena je za svaku priliku.