Domaći bijeli hljeb iz rerne – mekan i mirisan

Domaći bijeli hljeb iz rerne - Recept

Domaći bijeli hljeb je jedno od onih peciva koje budi mirise djetinjstva. Nema ništa bolje od toplog hljeba iz rerne, hrskave korice i mekane unutrašnjosti. Ovaj recept je jednostavan i ne traži posebne vještine – samo malo strpljenja i ljubavi.

Sastojci:

  • 500 g glatkog bijelog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja (ili rastopljenog putera)

Priprema:

  • U mlakoj vodi rastopite šećer i kvasac, ostavite 10 minuta da nadođe.
  • U veću posudu stavite brašno i so, dodajte ulje i nadošli kvasac.
  • Umijesite glatko tijesto – po potrebi dodajte još malo brašna ili vode.
  • Ostavite da se diže oko 1 sat.
  • Premijesite tijesto i oblikujte veknu ili stavite u kalup za hljeb.
  • Pokrijte i ostavite još 20 minuta da se odmori.
  • Premažite vodom ili mlijekom za sjajniju koricu.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta.
  • Kad porumeni i korica postane čvrsta, izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki.

Savjeti:

  • Ako želite još hrskaviju koricu, stavite posudu s vodom u rernu tokom pečenja.
  • Možete dodati i sjemenke u tijesto za dodatni okus.

Česta pitanja:

Mogu li koristiti brašno tip 850?
Možete, dobićete hljeb s jačim okusom i nešto tvrđom koricom.

Zašto mi hljeb ne naraste dovoljno?
Provjerite da je kvasac aktivan i da voda nije prevruća.

Povezani recepti:

Slane kiflice sa sirom

Domaće lepine