Čupavci su jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na Balkanu. Ovaj ukusni desert kombinira meki biskvit, bogatu čokoladnu glazuru i kokos koji mu daje prepoznatljiv okus i teksturu. Čupavci su savršen izbor za zabave, porodična okupljanja ili jednostavno kao užina uz kafu. Ovaj recept za kolač će vam omogućiti da napravite ovu slasticu kod kuće, uz minimalan napor i maksimalno uživanje.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
Za preliv:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 2 kašičice mlijeka
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
Priprema:
-
Priprema biskvita
U velikoj zdjeli, pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i fluffasta. Dodajte mlijeko i ulje, te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom ovu smjesu postepeno dodajte u mokre sastojke. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. -
Pečenje biskvita
Pripremite pleh s papirom za pečenje i izlijevajte smjesu u pleh. Pecite u unaprijed zagrejanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i čvrst na dodir. Nakon pečenja, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. -
Priprema preliva
Za pripremu preliva, otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se smjesa potpuno otopi, dodajte mlijeko i još malo promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. -
Formiranje čupavaca
Ohlađeni biskvit narežite na kocke jednake veličine. Svaku kocku prvo umačite u čokoladni preliv, a potom u kokos. Pomoću vilice ili prstiju, prelijte čokoladom i dobro uvaljajte u kokos. Ponavljajte postupak dok ne obradite sve kocke. -
Služite i uživajte
Kolače čupavce stavite na tanjir i ostavite da se ohlade. Savršen su desert za sve ljubitelje čokolade i kokosa.
Savjeti:
- Meka tekstura: Da biskvit bude još mekši, možete dodati malo jogurta u smjesu. Ovo će mu dati laganiju i vlažniju teksturu.
- Biljna verzija: Ako želite napraviti verziju bez mliječnih proizvoda, možete koristiti biljno mlijeko i margarin umjesto maslaca.
- Dodaci: Za dodatnu bogatost, možete dodati sitno sjeckane orahe u smjesu za biskvit ili posuti kolače s malo prženih oraha umjesto kokosa.
- Skladištenje: Kolač čupavci se najbolje čuva na hladnom, hermetički zatvorenom mjestu, i može trajati do 5 dana.