Home » Čupavci – Recept za poslasticu sa čokoladom i kokosom
Recept

Čupavci – Recept za poslasticu sa čokoladom i kokosom

Čupavci Recept

Čupavci su jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na Balkanu. Ovaj ukusni desert kombinira meki biskvit, bogatu čokoladnu glazuru i kokos koji mu daje prepoznatljiv okus i teksturu. Čupavci su savršen izbor za zabave, porodična okupljanja ili jednostavno kao užina uz kafu. Ovaj recept za kolač će vam omogućiti da napravite ovu slasticu kod kuće, uz minimalan napor i maksimalno uživanje.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Za preliv:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 2 kašičice mlijeka

Za dekoraciju:

  • 100 g kokosa

Priprema:

  1. Priprema biskvita
    U velikoj zdjeli, pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i fluffasta. Dodajte mlijeko i ulje, te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom ovu smjesu postepeno dodajte u mokre sastojke. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Pečenje biskvita
    Pripremite pleh s papirom za pečenje i izlijevajte smjesu u pleh. Pecite u unaprijed zagrejanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i čvrst na dodir. Nakon pečenja, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  3. Priprema preliva
    Za pripremu preliva, otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se smjesa potpuno otopi, dodajte mlijeko i još malo promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru.

  4. Formiranje čupavaca
    Ohlađeni biskvit narežite na kocke jednake veličine. Svaku kocku prvo umačite u čokoladni preliv, a potom u kokos. Pomoću vilice ili prstiju, prelijte čokoladom i dobro uvaljajte u kokos. Ponavljajte postupak dok ne obradite sve kocke.

  5. Služite i uživajte
    Kolače čupavce stavite na tanjir i ostavite da se ohlade. Savršen su desert za sve ljubitelje čokolade i kokosa.

  Begova čorba: Klasični recept i tajne odličnog okusa

Savjeti:

  • Meka tekstura: Da biskvit bude još mekši, možete dodati malo jogurta u smjesu. Ovo će mu dati laganiju i vlažniju teksturu.
  • Biljna verzija: Ako želite napraviti verziju bez mliječnih proizvoda, možete koristiti biljno mlijeko i margarin umjesto maslaca.
  • Dodaci: Za dodatnu bogatost, možete dodati sitno sjeckane orahe u smjesu za biskvit ili posuti kolače s malo prženih oraha umjesto kokosa.
  • Skladištenje: Kolač čupavci se najbolje čuva na hladnom, hermetički zatvorenom mjestu, i može trajati do 5 dana.

Pročitajte i ove recepte:

Domaća tahan halva – Recept

Mesna pogača – Recept i savjeti