Tradicionalni recept za domaće ćevape koji su mekani, sočni i puni okusa. Idealan za pripremu na roštilju ili u grill tavi.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi ćevapi, domaći ćevapi, recept za ćevape, roštilj, tradicionalni ćevapi
Vrijeme pripreme 30 minutesmins
Vrijeme kuhanja 15 minutesmins
Mariniranje 6 hourshrs
Ukupno vrijeme 6 hourshrs45 minutesmins
Servings 6osobe
Calories 250
Potrebna oprema
Mašina za mljevenje mesa
Posuda za miješanje
Gril tava ili roštilj
Špric za ćevape Opciionalno
Sastojci
600gjunetinenajbolje od vrata ili plećke
200gjagnjetine ili teletineili dodatno juneće meso
200gmasnijeg junećeg mesanpr. rebara
2čehna bijelog luka
1,5kašičica soli
1/2kašičice bibera
1/2kašičice sode bikarbone
50mlgazirane vode
50mlulja
Priprema
Priprema mesa
Samelji meso dva puta da bi dobio kompaktnu i glatku smjesu. Dodaj sitno izgnječen bijeli luk, so, biber, sodu bikarbonu i gaziranu vodu. Miješaj rukama dok se sve ne sjedini.
Dodaj ulje i nastavi mijesiti smjesu barem 10 minuta. Pokrij i ostavi u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
Oblikovanje ćevapa
Izvadi smjesu i ostavi 15–20 minuta na sobnoj temperaturi. Vlažnim rukama ili uz pomoć šprica oblikuj ćevape dužine 7–8 cm i promjera oko 2 cm.
Ohladi ih još 30 minuta prije pečenja.
Pečenje ćevapa
Roštilj: Zagrij dobro i peci ćevape 3–4 minute sa svake strane.
Tava: Koristi grill tavu, blago premazanu uljem. Peci na srednjoj temperaturi, povremeno okrećući.
Posluživanje
Ćevape posluži u somunu uz kajmak, mladi luk i ajvar. Po želji dodaj pečene paprike ili čašu jogurta.
Napomene
Meso treba biti svježe i hladno. Izbjegavaj meso iz marketa koje je već začinjeno.
Soda bikarbona pomaže u postizanju mekane strukture i elastičnosti.