Recept za bosanski ćevap
Recept za bosanski ćevap donosi ti autentičan okus za jedno od najpoznatijih jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine. Ovaj specijalitet od mesa, poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu, nezaobilazan je na svakodnevnoj trpezi, ali i na svim važnijim okupljanjima. U nastavku ti otkrivamo kako pripremiti prave domaće ćevape koji će oduševiti sve ljubitelje dobrog roštilja!

Bosanski ćevap
Sastojci
- 500 g junetine najbolje od vrata ili plećke
- 500 g janjetine po mogućnosti od buta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli ili po ukusu
- 100 ml hladne vode ili kisele vode
- 1 čehno bijelog luka po želji – neki recepti ga ne koriste
Priprema
- Pripremi meso: Operi meso, očisti od žilica i samelji ga dva puta. Koristi meso koje ima malo masnoće radi boljeg ukusa.
- Začini smjesu: Dodaj so i sodu bikarbonu, a po želji i sitno nariban bijeli luk. Dobro izmiješaj rukom.
- Odmor smjese: Pokrij smjesu i ostavi je u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
- Dodaj vodu i oblikuj ćevape: Neposredno prije pečenja dodaj hladnu vodu i još jednom dobro izmijesi. Vlažnim rukama ili uz pomoć spravice za ćevape, oblikuj valjke dužine 6–8 cm.
- Ispeci ćevape: Peci na roštilju ili tavi, ravnomjerno okrećući dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Notes
Kako se služe pravi bosanski ćevapi
Tradicionalno, bosanski ćevapi se serviraju u somunu, sjeckanim crvenim lukom, i po želji s kajmakom ili jogurtom. Ako želiš potpuni doživljaj, ugrij somun na roštilju uz ćevape.
Savjeti za bolji bosanski ćevap
-
Nemoj koristiti jaje ni prezlu – to nije autentično.
-
Soda bikarbona daje ćevapima laganu teksturu.
-
Kombinacija junetine i janjetine daje pravi bosanski ukus.
-
Ne pretjeruj sa začinima – jednostavnost je ključ!
Zašto je baš ovaj recept za bosanski ćevap poseban?
Bosanski ćevapi su mnogo više od običnog jela s roštilja – oni su dio tradicije, kulture i druženja. Upravo zato je važno da recept za bosanski ćevap poštuje ono što ovaj specijalitet čini posebnim: jednostavne sastojke, pravilan omjer mesa, i strpljenje u pripremi.
U ovom receptu koristi se kombinacija junetine i janjetine, što daje autentičan ukus koji podsjeća na prave sarajevske ćevape. Tajna dobrog ćevapa nije samo u mesu, već i u načinu kako se smjesa odmori i peče.
Šta uz ćevape?
Nijedan bosanski ćevap nije potpun bez domaćeg somuna, svježe sjeckanog luka i malo kajmaka ili jogurta. Po želji, možete poslužiti i ajvar ili pečenu papriku.
Ako tražite kompletnu kombinaciju, pogledajte i naš recept za domaći somun.
Često postavljana pitanja
Mogu li koristiti samo jedno meso?
Možeš, ali mješavina dva mesa daje bolji rezultat. Ako koristiš samo junetinu, biraj dio s malo više masnoće.
Koliko dugo mogu držati smjesu u frižideru?
Do 24 sata – što duže stoji, to bolje razvija teksturu i okus.
Mogu li ćevape zamrznuti?
Naravno. Oblikuj ih i stavi na papir za pečenje u zamrzivač. Kasnije ih samo prebaci u kesice i čuvaj do mjesec dana.
Ovaj recept za bosanski ćevap je jednostavan za pratiti, a rezultat je ukusan i autentičan.
Bilo da roštiljaš za porodicu ili praviš ćevape za iftar, uz malo truda dobit ćeš rezultat koji će svi pamtiti.