Bosanski ćevap - recept

Recept za bosanski ćevap

Recept za bosanski ćevap donosi ti autentičan okus za jedno od najpoznatijih jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine. Ovaj specijalitet od mesa, poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu, nezaobilazan je na svakodnevnoj trpezi, ali i na svim važnijim okupljanjima. U nastavku ti otkrivamo kako pripremiti prave domaće ćevape koji će oduševiti sve ljubitelje dobrog roštilja!

 

Bosanski ćevap - recept

Bosanski ćevap

Isprintaj recept
Recept za bosanski ćevap - autentičan okus za jedno od najpoznatijih jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja
Keyword ćevapi, somun
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 6 hours
Ukupno vrijeme 7 hours
Servings 4

Sastojci

  • 500 g junetine najbolje od vrata ili plećke
  • 500 g janjetine po mogućnosti od buta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli ili po ukusu
  • 100 ml hladne vode ili kisele vode
  • 1 čehno bijelog luka po želji – neki recepti ga ne koriste

Priprema

  • Pripremi meso: Operi meso, očisti od žilica i samelji ga dva puta. Koristi meso koje ima malo masnoće radi boljeg ukusa.
  • Začini smjesu: Dodaj so i sodu bikarbonu, a po želji i sitno nariban bijeli luk. Dobro izmiješaj rukom.
  • Odmor smjese: Pokrij smjesu i ostavi je u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
  • Dodaj vodu i oblikuj ćevape: Neposredno prije pečenja dodaj hladnu vodu i još jednom dobro izmijesi. Vlažnim rukama ili uz pomoć spravice za ćevape, oblikuj valjke dužine 6–8 cm.
  • Ispeci ćevape: Peci na roštilju ili tavi, ravnomjerno okrećući dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Notes

Kombinacija junetine i janjetine je ključ za autentični ukus.

Kako se služe pravi bosanski ćevapi

Tradicionalno, bosanski ćevapi se serviraju u somunu, sjeckanim crvenim lukom, i po želji s kajmakom ili jogurtom. Ako želiš potpuni doživljaj, ugrij somun na roštilju uz ćevape.

Savjeti za bolji bosanski ćevap

  • Nemoj koristiti jaje ni prezlu – to nije autentično.

  • Soda bikarbona daje ćevapima laganu teksturu.

  • Kombinacija junetine i janjetine daje pravi bosanski ukus.

  • Ne pretjeruj sa začinima – jednostavnost je ključ!

Zašto je baš ovaj recept za bosanski ćevap poseban?

Bosanski ćevapi su mnogo više od običnog jela s roštilja – oni su dio tradicije, kulture i druženja. Upravo zato je važno da recept za bosanski ćevap poštuje ono što ovaj specijalitet čini posebnim: jednostavne sastojke, pravilan omjer mesa, i strpljenje u pripremi.

U ovom receptu koristi se kombinacija junetine i janjetine, što daje autentičan ukus koji podsjeća na prave sarajevske ćevape. Tajna dobrog ćevapa nije samo u mesu, već i u načinu kako se smjesa odmori i peče.

Šta uz ćevape?

Nijedan bosanski ćevap nije potpun bez domaćeg somuna, svježe sjeckanog luka i malo kajmaka ili jogurta. Po želji, možete poslužiti i ajvar ili pečenu papriku.

Ako tražite kompletnu kombinaciju, pogledajte i naš recept za domaći somun.

Često postavljana pitanja

Mogu li koristiti samo jedno meso?
Možeš, ali mješavina dva mesa daje bolji rezultat. Ako koristiš samo junetinu, biraj dio s malo više masnoće.

Koliko dugo mogu držati smjesu u frižideru?
Do 24 sata – što duže stoji, to bolje razvija teksturu i okus.

Mogu li ćevape zamrznuti?
Naravno. Oblikuj ih i stavi na papir za pečenje u zamrzivač. Kasnije ih samo prebaci u kesice i čuvaj do mjesec dana.

Ovaj recept za bosanski ćevap je jednostavan za pratiti, a rezultat je ukusan i autentičan.

Bilo da roštiljaš za porodicu ili praviš ćevape za iftar, uz malo truda dobit ćeš rezultat koji će svi pamtiti.