Bulgur s piletinom: Ukusan i lagan obrok pun proteina

Bulgur s piletinom - Recept

Bulgur s piletinom je ukusno, lagano, zdravo i brzo jelo koje kombinuje sočnu piletinu, mekani bulgur i šareno povrće. Idealno je za ručak, večeru ili meal prep jer se priprema za manje od 30 minuta. Ovo jelo je odličan izbor za sve koji žele zdrav obrok bez puno masnoće, a bogat hranjivim sastojcima i proteinima.

Bulgur s piletinom - Recept

Bulgur s piletinom – Recept

Isprintaj recept
Zdravo, lagano i ukusno jelo od bulgura i piletine, idealno za brz ručak ili večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi bulgur recept, bulgur s piletinom, lagana jela, piletina recept, zdravi ručak
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 30 minutes
Servings 3 porcije
Calories 350

Sastojci

Za bulgur:

  • 1 šolja bulgura
  • 2 šolje pilećeg temeljca ili vode

Za piletinu i povrće:

  • 300 g pilećeg filea na kockice
  • 1 glavica crnog luka sitno nasjeckan
  • 1 crvena paprika sitno nasjeckana
  • 1 šaka svježeg peršuna sitno nasjeckan
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice kurkume
  • So i biber po ukusu

Priprema

Skuhati bulgur

  • U šerpu sipati pileći temeljac i zagrijati do ključanja.
  • Dodati bulgur, smanjiti vatru i kuhati 10–15 minuta dok ne upije svu tečnost.
  • Poklopiti i ostaviti da odstoji par minuta, zatim sve rastresti viljuškom.

Pripremiti piletinu

  • Pileći file narezati na kockice, posoliti i pobiberiti.
  • Na tavi zagrijati maslinovo ulje i pržiti piletinu 5–7 minuta, dok ne porumeni.
  • Izvaditi je iz tave i ostaviti sa strane.

Prodinstati povrće

  • U istu tavu dodati još malo ulja i propržiti crni luk dok ne omekša.
  • Dodati papriku, mljevenu crvenu papriku i kurkumu. Kratko prodinstati.

Spojiti sastojke

  • U tavu s povrćem dodati bulgur i isprženu piletinu.
  • Sve dobro promiješati i kuhati još 2–3 minute da se ukusi povežu.

Servirati

  • Pospite svježim peršunom i poslužite toplo.
  • Odlično ide uz jogurt ili svježu salatu.

Napomene

  • Za aromatičniju verziju dodati malo sojinog sosa ili kašičicu curry začina.
  • Možete ubaciti tikvicu, šargarepu ili cherry paradajz za bogatiju teksturu.
  • Ako želite još lakšu verziju, koristite pileća prsa bez kože i više povrća.

Pročitajte i ove recepte:

Salata od bulgura

Ćuretina s bulgurom i povrćem

Piletina u bešamel sosu (zapečena sa sirom)

Česta pitanja o bulguru s piletinom

Može li se bulgur zamijeniti kus-kusom ili rižom?

Može — kus-kus će se skuhati brže, a riža će dati malo drugačiju teksturu.

Da li ovo jelo može stajati do sutra?

Da, odličan je izbor za meal prep i može stajati 1–2 dana u frižideru.

Mogu li koristiti smrznutu piletinu?

Može, samo je potpuno odledite i dobro ocijedite prije prženja.

Kako da bulgur ne bude premekan?

Koristite tačnu mjeru tečnosti (2:1) i nakon kuhanja ga samo lagano rastresite viljuškom.

Da li je ovo jelo bezglutensko?

Nažalost, bulgur sadrži gluten. Ako želite verziju bez glutena, zamijenite ga kvinojom.