Bulgur s piletinom – Recept
Isprintaj recept
Zdravo, lagano i ukusno jelo od bulgura i piletine, idealno za brz ručak ili večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi bulgur recept, bulgur s piletinom, lagana jela, piletina recept, zdravi ručak
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Ukupno vrijeme 30 minutes mins
Servings 3 porcije
Calories 350
Za bulgur:
- 1 šolja bulgura
- 2 šolje pilećeg temeljca ili vode
Za piletinu i povrće:
- 300 g pilećeg filea na kockice
- 1 glavica crnog luka sitno nasjeckan
- 1 crvena paprika sitno nasjeckana
- 1 šaka svježeg peršuna sitno nasjeckan
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- ½ kašičice kurkume
- So i biber po ukusu
Skuhati bulgur
U šerpu sipati pileći temeljac i zagrijati do ključanja.
Dodati bulgur, smanjiti vatru i kuhati 10–15 minuta dok ne upije svu tečnost.
Poklopiti i ostaviti da odstoji par minuta, zatim sve rastresti viljuškom.
Pripremiti piletinu
Pileći file narezati na kockice, posoliti i pobiberiti.
Na tavi zagrijati maslinovo ulje i pržiti piletinu 5–7 minuta, dok ne porumeni.
Izvaditi je iz tave i ostaviti sa strane.
Prodinstati povrće
U istu tavu dodati još malo ulja i propržiti crni luk dok ne omekša.
Dodati papriku, mljevenu crvenu papriku i kurkumu. Kratko prodinstati.
-
Za aromatičniju verziju dodati malo sojinog sosa ili kašičicu curry začina.
-
Možete ubaciti tikvicu, šargarepu ili cherry paradajz za bogatiju teksturu.
-
Ako želite još lakšu verziju, koristite pileća prsa bez kože i više povrća.