Go Back
Bulgur s piletinom - Recept

Bulgur s piletinom – Recept

Isprintaj recept
Zdravo, lagano i ukusno jelo od bulgura i piletine, idealno za brz ručak ili večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi bulgur recept, bulgur s piletinom, lagana jela, piletina recept, zdravi ručak
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 30 minutes
Servings 3 porcije
Calories 350

Sastojci

Za bulgur:

  • 1 šolja bulgura
  • 2 šolje pilećeg temeljca ili vode

Za piletinu i povrće:

  • 300 g pilećeg filea na kockice
  • 1 glavica crnog luka sitno nasjeckan
  • 1 crvena paprika sitno nasjeckana
  • 1 šaka svježeg peršuna sitno nasjeckan
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice kurkume
  • So i biber po ukusu

Priprema

Skuhati bulgur

  • U šerpu sipati pileći temeljac i zagrijati do ključanja.
  • Dodati bulgur, smanjiti vatru i kuhati 10–15 minuta dok ne upije svu tečnost.
  • Poklopiti i ostaviti da odstoji par minuta, zatim sve rastresti viljuškom.

Pripremiti piletinu

  • Pileći file narezati na kockice, posoliti i pobiberiti.
  • Na tavi zagrijati maslinovo ulje i pržiti piletinu 5–7 minuta, dok ne porumeni.
  • Izvaditi je iz tave i ostaviti sa strane.

Prodinstati povrće

  • U istu tavu dodati još malo ulja i propržiti crni luk dok ne omekša.
  • Dodati papriku, mljevenu crvenu papriku i kurkumu. Kratko prodinstati.

Spojiti sastojke

  • U tavu s povrćem dodati bulgur i isprženu piletinu.
  • Sve dobro promiješati i kuhati još 2–3 minute da se ukusi povežu.

Servirati

  • Pospite svježim peršunom i poslužite toplo.
  • Odlično ide uz jogurt ili svježu salatu.

Napomene

  • Za aromatičniju verziju dodati malo sojinog sosa ili kašičicu curry začina.
  • Možete ubaciti tikvicu, šargarepu ili cherry paradajz za bogatiju teksturu.
  • Ako želite još lakšu verziju, koristite pileća prsa bez kože i više povrća.