Salata od bulgura je lagana, osvježavajuća i idealna kao prilog ili lagani glavni obrok. Može se konzumirati i topla i hladna, što je čini savršenim jelom za svako doba godine. Bulgur je nutritivno bogata žitarica koja se lako priprema i odlično upija okuse začina i povrća. Ovaj recept je jednostavan, brz i pun zdravih sastojaka koji će vam pružiti energiju i osjećaj sitosti.
Sastojci:
- 1 šolja bulgura
- 2 šolje vode
- 1 krastavac (sitno nasjeckan)
- 2 paradajza (sitno nasjeckana)
- 1 crvena paprika (sitno nasjeckana)
- 1 šaka svježeg peršuna (sitno nasjeckan)
- 1 šaka svježe mente (opcionalno, za dodatnu svježinu)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So i biber po ukusu
Priprema:
-
Skuhajte bulgur
U šerpi zagrijte vodu do ključanja, dodajte bulgur, smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta dok ne omekša. Isključite vatru, poklopite i ostavite da upije preostalu vodu. Nakon toga, viljuškom rastresite bulgur da bude prozračan. -
Pripremite povrće
Dok se bulgur hladi, operite i sitno nasjeckajte krastavac, paradajz, papriku, peršun i mentu. -
Spojite sastojke
U velikoj zdjeli pomiješajte bulgur s nasjeckanim povrćem i začinima. Dodajte maslinovo ulje i svježe cijeđeni sok limuna, pa sve dobro izmiješajte. -
Poslužite i uživajte
Salatu možete poslužiti odmah ili ostaviti u frižideru 15-20 minuta kako bi se sastojci bolje sjedinili i okusi proželi.
Savjeti:
- Dodajte proteine: Ako želite zasitniju verziju, u salatu možete dodati feta sir, kuhani leblebiji (slanutak) ili grilovanu piletinu.
- Varijacije okusa: Umjesto limuna, možete koristiti sok od narandže za blažu kiselkastu notu. Također, dodavanje sitno sjeckanih oraha ili badema može obogatiti teksturu salate.
- Skladištenje: Salata se može čuvati u frižideru do 2 dana, ali je najbolje konzumirati je svježu za pun intenzitet okusa.
Ova salata od bulgura je odličan izbor za sve koji traže zdrav i ukusan obrok koji se brzo priprema.
Pročitajte i ove recepte: