Go Back
Bosanski lonac

Bosanski lonac

Isprintaj recept
Tradicionalno bosansko jelo koje kombinuje različite vrste mesa i sezonsko povrće, sporo kuhano do savršenstva. Savršeno varivo za porodični ručak koje osvaja svojim bogatim okusom.
Vrsta jela Glavno jelo, Ručak, Varivo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska kuhinja, bosanski lonac, jelo na kašiku, tradicionalni recept, Varivo
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 3 hours
Ukupno vrijeme 3 hours 20 minutes
Servings 6 porcija

Potrebna oprema

  • Duboka šerpa ili zemljani lonac
  • Daska za rezanje
  • Nož

Sastojci

  • 500 g junetine ili miješano s janjetinom
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 3 mrkve
  • 3 krompira
  • 1/4 glavice kupusa
  • 1 paprika
  • 2 paradajza ili 1 kašika paradajz pirea
  • 1 šolja graha po želji
  • 2 lista lovora
  • So, biber, crvena paprika po ukusu
  • 1 kašika ulja
  • 500 ml vode ili temeljca

Priprema

  • Meso isjeći na veće komade. Povrće narezati na krupne komade kako bi zadržalo teksturu.
  • U dublju šerpu redati slojeve mesa i povrća: meso, luk, mrkva, krompir, kupus, paprika, paradajz.
  • Dodati so, biber, crvenu papriku, lovor i ulje. Sipati vodu ili temeljac da prekrije sastojke.
  • Poklopiti i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata, dok meso ne omekša i povrće se ne raskuha.
  • Poslužiti toplo, uz domaći hljeb ili pogaču.

Video

Napomene

  • Kombinacija govedine i janjetine daje puniji i autentičniji ukus.
  • Grah dodaje dubinu i čini jelo zasitnijim – tradicionalna starinska varijanta.
  • Idealno za pripremu u zemljanoj posudi, ali odličan je i u običnoj šerpi.
  • Jelo je još bolje kad odstoji nekoliko sati nakon kuhanja.