Tradicionalno bosansko jelo koje kombinuje različite vrste mesa i sezonsko povrće, sporo kuhano do savršenstva. Savršeno varivo za porodični ručak koje osvaja svojim bogatim okusom.
Vrsta jela Glavno jelo, Ručak, Varivo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska kuhinja, bosanski lonac, jelo na kašiku, tradicionalni recept, Varivo
Vrijeme pripreme 20 minutesmins
Vrijeme kuhanja 3 hourshrs
Ukupno vrijeme 3 hourshrs20 minutesmins
Servings 6porcija
Potrebna oprema
Duboka šerpa ili zemljani lonac
Daska za rezanje
Nož
Sastojci
500gjunetineili miješano s janjetinom
2glavice crvenog luka
3čehna bijelog luka
3mrkve
3krompira
1/4glavice kupusa
1paprika
2paradajzaili 1 kašika paradajz pirea
1šolja grahapo želji
2lista lovora
So, biber, crvena paprika po ukusu
1kašika ulja
500mlvode ili temeljca
Priprema
Meso isjeći na veće komade. Povrće narezati na krupne komade kako bi zadržalo teksturu.
U dublju šerpu redati slojeve mesa i povrća: meso, luk, mrkva, krompir, kupus, paprika, paradajz.
Dodati so, biber, crvenu papriku, lovor i ulje. Sipati vodu ili temeljac da prekrije sastojke.
Poklopiti i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata, dok meso ne omekša i povrće se ne raskuha.
Poslužiti toplo, uz domaći hljeb ili pogaču.
Video
Napomene
Kombinacija govedine i janjetine daje puniji i autentičniji ukus.
Grah dodaje dubinu i čini jelo zasitnijim – tradicionalna starinska varijanta.
Idealno za pripremu u zemljanoj posudi, ali odličan je i u običnoj šerpi.
Jelo je još bolje kad odstoji nekoliko sati nakon kuhanja.