Home » Kako napraviti pravi domaći kajmak
Kuharski vodič

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Domaći kajmak je nezaobilazan dio tradicionalne bosanske kuhinje. Njegova bogata, kremasta tekstura i puni mliječni okus čine ga savršenim dodatkom uz vrući somun, pitu ili kao prilog mesnim jelima. Iako se može kupiti u prodavnicama, pravi domaći kajmak je neuporedivo ukusniji. U ovom receptu pokazat ćemo vam kako napraviti kajmak kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke.

Sastojci

  • 2 litra punomasnog mlijeka (najbolje domaćeg)
  • 500 ml pavlake za kuhanje (opciono, za bogatiju teksturu)
  • So po ukusu

Priprema

1. Kuhanje mlijeka

  1. U širokoj, dubljoj šerpi zagrijte mlijeko na srednjoj vatri.
  2. Kada počne da se stvara pjena i mlijeko skoro provri, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka još 10-15 minuta. Povremeno promiješajte da ne zagori.

2. Hlađenje i skupljanje kajmaka

  1. Pažljivo prebacite mlijeko u široku plitku posudu kako bi se kajmak lakše formirao.
  2. Ostavite mlijeko na sobnoj temperaturi nekoliko sati, dok se na površini ne počne formirati deblji sloj kajmaka.
  3. Nakon toga, posudu premjestite u frižider i ostavite da odstoji najmanje 12 sati (idealno preko noći).

3. Skupljanje kajmaka

  1. Nakon što se kajmak formira, pažljivo ga kašikom odvojite s površine mlijeka i prebacite u čistu posudu.
  2. Po želji, lagano ga posolite i promiješajte.

4. Čuvanje kajmaka

  • Kajmak možete čuvati u staklenoj tegli u frižideru do 5 dana.
  • Ako želite dužu trajnost, slojeve kajmaka možete preliti s malo istopljenog maslaca.

Savjeti za kajmak

  • Koristite kvalitetno punomasno mlijeko – Najbolje je koristiti domaće, neprerađeno mlijeko jer ono sadrži više masti, što rezultira bogatijim kajmakom.
  • Ne miješajte slojeve kajmaka – Ako želite tradicionalni kajmak, samo ga pažljivo skidajte s mlijeka i slažite u posudu.
  • Strpljenje je ključno – Što duže kajmak stoji u frižideru, to će mu okus i tekstura biti bolji.

Kako poslužiti domaći kajmak?

  • Namažite ga na vrući somun ili lepinju
  • Poslužite uz ćevape ili pečenu janjetinu
  • Dodajte ga kao prilog uz pitu ili domaći hljeb

Ovaj recept vam omogućava da kod kuće napravite pravi, autentični kajmak, bez aditiva i konzervansa. Uživajte u bogatom okusu domaće tradicije!

Još korisnih savjeta:

Kako napraviti domaći paradajz sos

Kako napraviti bešamel sos