Domaći kajmak je nezaobilazan dio tradicionalne bosanske kuhinje. Njegova bogata, kremasta tekstura i puni mliječni okus čine ga savršenim dodatkom uz vrući somun, pitu ili kao prilog mesnim jelima. Iako se može kupiti u prodavnicama, pravi domaći kajmak je neuporedivo ukusniji. U ovom receptu pokazat ćemo vam kako napraviti kajmak kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke.
Sastojci
- 2 litra punomasnog mlijeka (najbolje domaćeg)
- 500 ml pavlake za kuhanje (opciono, za bogatiju teksturu)
- So po ukusu
Priprema
1. Kuhanje mlijeka
- U širokoj, dubljoj šerpi zagrijte mlijeko na srednjoj vatri.
- Kada počne da se stvara pjena i mlijeko skoro provri, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka još 10-15 minuta. Povremeno promiješajte da ne zagori.
2. Hlađenje i skupljanje kajmaka
- Pažljivo prebacite mlijeko u široku plitku posudu kako bi se kajmak lakše formirao.
- Ostavite mlijeko na sobnoj temperaturi nekoliko sati, dok se na površini ne počne formirati deblji sloj kajmaka.
- Nakon toga, posudu premjestite u frižider i ostavite da odstoji najmanje 12 sati (idealno preko noći).
3. Skupljanje kajmaka
- Nakon što se kajmak formira, pažljivo ga kašikom odvojite s površine mlijeka i prebacite u čistu posudu.
- Po želji, lagano ga posolite i promiješajte.
4. Čuvanje kajmaka
- Kajmak možete čuvati u staklenoj tegli u frižideru do 5 dana.
- Ako želite dužu trajnost, slojeve kajmaka možete preliti s malo istopljenog maslaca.
Savjeti za kajmak
- Koristite kvalitetno punomasno mlijeko – Najbolje je koristiti domaće, neprerađeno mlijeko jer ono sadrži više masti, što rezultira bogatijim kajmakom.
- Ne miješajte slojeve kajmaka – Ako želite tradicionalni kajmak, samo ga pažljivo skidajte s mlijeka i slažite u posudu.
- Strpljenje je ključno – Što duže kajmak stoji u frižideru, to će mu okus i tekstura biti bolji.
Kako poslužiti domaći kajmak?
- Namažite ga na vrući somun ili lepinju
- Poslužite uz ćevape ili pečenu janjetinu
- Dodajte ga kao prilog uz pitu ili domaći hljeb
Ovaj recept vam omogućava da kod kuće napravite pravi, autentični kajmak, bez aditiva i konzervansa. Uživajte u bogatom okusu domaće tradicije!
Još korisnih savjeta:
Kako napraviti domaći paradajz sos