Home » Piletina s medom i senfom: Recept za brzi obrok pun okusa
Recept

Piletina s medom i senfom: Recept za brzi obrok pun okusa

Piletina s medom i senfom - Recept

Piletina s medom i senfom je odličan izbor za brzi, a ukusan obrok koji kombinira slatke i pikantne okuse. Ovaj recept je pogodan za one koji žele uživati u jednostavnom jelu, a opet bogatom aromama. Med donosi prirodnu slatkoću, dok senf dodaje pikantnost, stvarajući balans koji čini piletinu sočnom i punom okusa. Bilo da je pripremate za porodični ručak ili brzi večernji obrok, piletina s medom i senfom zasigurno će biti omiljena na vašem stolu.

Sastojci:

  • 4 pileća fileta (oko 150g svaki)
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike senfa (po mogućstvu Dijon senf)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice bijelog luka u prahu (po želji)

Priprema:

  1. Priprema marinade: U maloj zdjeli pomiješajte med, senf, maslinovo ulje, limunov sok, origano, bijeli luk u prahu, so i biber. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Mariniranje piletine: Stavite pileće filete u dublju posudu i prelijte ih pripremljenom marinadom. Dobro ih premažite sa svih strana i ostavite da odmaraju 20-30 minuta. Ovaj korak pomaže da piletina upije sve arome i postane sočna.

  3. Priprema tave ili roštilja: Ako pečete u tavi, zagrijte je na srednje visokoj vatri s malo maslinovog ulja. Ako koristite roštilj, zagrijte ga na srednje jakoj vatri.

  4. Pečenje piletine: Stavite pileće filete u tavu ili na roštilj i pecite ih 5-6 minuta s obe strane, dok ne postanu zlatno-smeđi i dobro pečeni iznutra. Ako koristite termometar za meso, unutrašnja temperatura piletine treba biti 75°C.

  5. Finalni savjeti: Nakon što je piletina pečena, ostavite je da odstoji nekoliko minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili. Poslužite je s prilogom po želji, poput pečenog povrća ili svježe salate.

  Recept za kupus sa mesom - Tradicionalno varivo

Trikovi za pileći file s medom i senfom:

  • Senf možete koristiti u različitim varijantama, ovisno o tome koliko želite da jelo bude začinjeno. Dijon senf daje sofisticiraniji okus, dok obični senf može biti blaži.
  • Ako volite slađi okus, dodajte još malo meda u marinadu.
  • Ova piletina je savršena i ako je ispečete u rerni na 180°C oko 20-25 minuta, s povremenim premazivanjem marinadom.

Ovaj recept za piletinu s medom i senfom je jednostavan, brz i ukusan. S kombinacijom slatko-slanih okusa meda i senfa, ovaj obrok će zasigurno zadovoljiti vaša nepca, a uz nekoliko trikova i savjeta, bit će savršen svaki put.