Punjena piletina sa sirom i špinatom je savršena kombinacija zdravog zelenog povrća i kremastog sira, zatvorena u sočan pileći file. Idealan recept kad želiš impresionirati ukućane, a da pri tome ne provedeš sate u kuhinji.
Sastojci
Za 2–3 porcije:
2 velika pileća filea
100 g svježeg špinata
100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
1 čehno bijelog luka (sitno sjeckan)
50 g rendanog sira (gauda ili mozzarella)
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
Po želji:
Prstohvat muškatnog oraščića za špinat
Čačkalice ili kuhinjski konac za zatvaranje filea
Priprema
Pripremi nadjev: Na malo maslinovog ulja kratko proprži bijeli luk i špinat dok ne uvene. Ohladi, zatim pomiješaj sa krem sirom i rendanim sirom. Po želji dodaj prstohvat muškatnog oraščića.
Pripremi piletinu: Svaki pileći file pažljivo razreži po sredini da dobiješ “džep”. Posoli i pobiberi iznutra i izvana.
Punjenje: Kašikom stavi nadjev u svaki džep i zatvori čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
Pečenje: Filee možeš:
Peći u tavi: Na umjerenoj vatri, po 6–7 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju.
Ili peći u rerni: Na 200°C oko 25 minuta, u posudi pokrivenoj folijom, pa zadnjih 5 minuta otkriti da se zapeče.
Savjeti za savršeno punjenu piletinu
Pazi da ne prepuniš file: Da nadjev ne bi iscurio tokom pečenja.
Za dodatnu aromu: Filee možeš prije pečenja marinirati 15 minuta u limunovom soku, maslinovom ulju i začinskom bilju.
Serviranje: Ide uz pire krompir, rižu ili svježu salatu.
Varijacija: Umjesto špinata, probaj blitvu, a umjesto krem sira – ricottu ili čak feta sir za jači ukus.
Zašto volimo ovaj recept?
Zdrav i hranjiv
Nježan i sočan
Izgleda impresivno, a jednostavno se pravi
Svestran – odličan i za svakodnevni i za svečani obrok