Home » Punjena piletina sa sirom i špinatom
Recept

Punjena piletina sa sirom i špinatom

Punjena piletina sa sirom i špinatom - Recept

Punjena piletina sa sirom i špinatom je savršena kombinacija zdravog zelenog povrća i kremastog sira, zatvorena u sočan pileći file. Idealan recept kad želiš impresionirati ukućane, a da pri tome ne provedeš sate u kuhinji.

Sastojci

Za 2–3 porcije:

  • 2 velika pileća filea

  • 100 g svježeg špinata

  • 100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia)

  • 1 čehno bijelog luka (sitno sjeckan)

  • 50 g rendanog sira (gauda ili mozzarella)

  • So i biber po ukusu

  • Maslinovo ulje

Po želji:

  • Prstohvat muškatnog oraščića za špinat

  • Čačkalice ili kuhinjski konac za zatvaranje filea

Priprema

  1. Pripremi nadjev: Na malo maslinovog ulja kratko proprži bijeli luk i špinat dok ne uvene. Ohladi, zatim pomiješaj sa krem sirom i rendanim sirom. Po želji dodaj prstohvat muškatnog oraščića.

  2. Pripremi piletinu: Svaki pileći file pažljivo razreži po sredini da dobiješ “džep”. Posoli i pobiberi iznutra i izvana.

  3. Punjenje: Kašikom stavi nadjev u svaki džep i zatvori čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

  4. Pečenje: Filee možeš:

    • Peći u tavi: Na umjerenoj vatri, po 6–7 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju.

    • Ili peći u rerni: Na 200°C oko 25 minuta, u posudi pokrivenoj folijom, pa zadnjih 5 minuta otkriti da se zapeče.

Savjeti za savršeno punjenu piletinu

  • Pazi da ne prepuniš file: Da nadjev ne bi iscurio tokom pečenja.

  • Za dodatnu aromu: Filee možeš prije pečenja marinirati 15 minuta u limunovom soku, maslinovom ulju i začinskom bilju.

  • Serviranje: Ide uz pire krompir, rižu ili svježu salatu.

  • Varijacija: Umjesto špinata, probaj blitvu, a umjesto krem sira – ricottu ili čak feta sir za jači ukus.

Zašto volimo ovaj recept?

  • Zdrav i hranjiv

  • Nježan i sočan

  • Izgleda impresivno, a jednostavno se pravi

  • Svestran – odličan i za svakodnevni i za svečani obrok

RECPETI ZA JELA SA PILETINOM