Gurabije – tradicionalni recept
Isprintaj recept
Prhke i mirisne domaće gurabije od masla, limuna i kocke šećera u sredini – tradicionalni bosanski kolač koji se topi u ustima.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi bosanski kolači, gurabije, gurabije recept, prhki kolači, tradicionalne gurabije
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Ukupno vrijeme 40 minutes mins
Servings 20 komada
Calories 150
(Mjera: 1 šolja = 200 ml)
- 3 jajeta
- 1 čaša istopljenog domaćeg masla
- 1 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- Rendana korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4 –5 šolja brašna po potrebi
- Kocke šećera za punjenje
Dodavanje tečnih sastojaka
Formiranje tijesta
U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu i mijesite rukom.
Mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko kao za hurmašice.
Oblikovanje gurabija
Od tijesta pravite male loptice.
Svaku blago spljoštite i u sredinu stavite kocku šećera.
Lagano zatvorite tijestom.
Pečenje
Složite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite na 250°C oko 5 minuta, zatim smanjite na 150°C i pecite još 10–15 minuta dok blago ne porumene.
-
Domaće maslo daje autentičan okus i miris.
-
Ne mijesite tijesto predugo – treba ostati mekano i nježno.
-
Kocka šećera u sredini daje tradicionalni „gric“ efekat.
-
Po želji pospite šećerom u prahu ili umočite rub u čokoladu.