Tradicionalne gurabije – jednostavan recept za prhke kolačiće
Gurabije su jedan od najpoznatijih tradicionalnih bosanskih kolača – jednostavne, mirisne i nevjerovatno prhke. Prave se od nekoliko osnovnih sastojaka, a tajna njihove posebne strukture je u domaćem maslu i kratkom pečenju. Ove mekane poslastice često se povezuju s djetinjstvom i starinskom bosanskom kuhinjom, a njihov neodoljivi miris limuna i masla vraća u neka lijepa vremena. Idealne su uz kahvu, čaj ili kao mali slatki zalogaj u svako doba dana.

Gurabije – tradicionalni recept
Sastojci
(Mjera: 1 šolja = 200 ml)
- 3 jajeta
- 1 čaša istopljenog domaćeg masla
- 1 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- Rendana korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4 –5 šolja brašna po potrebi
- Kocke šećera za punjenje
Priprema
Priprema smjese
- U većoj zdjeli umutite jaja ručno viljuškom ili ručnom mutilicom.
- Dodajte šećer i vanilin šećer i kratko promiješajte.
Dodavanje tečnih sastojaka
- Dodajte jogurt, istopljeno maslo i koricu limuna.
- Sve dobro sjedinite da se dobije glatka smjesa.
Formiranje tijesta
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu i mijesite rukom.
- Mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko kao za hurmašice.
Oblikovanje gurabija
- Od tijesta pravite male loptice.
- Svaku blago spljoštite i u sredinu stavite kocku šećera.
- Lagano zatvorite tijestom.
Pečenje
- Složite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite na 250°C oko 5 minuta, zatim smanjite na 150°C i pecite još 10–15 minuta dok blago ne porumene.
Serviranje
- Ostavite ih da se ohlade prije posluživanja.
- Poslužite uz kahvu, čaj ili kao desert poslije ručka.
Video
Napomene
- Domaće maslo daje autentičan okus i miris.
- Ne mijesite tijesto predugo – treba ostati mekano i nježno.
- Kocka šećera u sredini daje tradicionalni „gric“ efekat.
- Po želji pospite šećerom u prahu ili umočite rub u čokoladu.
Pročitajte i ove recepte:
Recept za šape
Recept za prhke lokume
Recept za vanilice
Česta pitanja o gurabijama
Može, ali domaće maslo daje puno bolju aromu i prhkost.
Najčešće jer je tijesto premekano – dodajte malo više brašna dok ne bude podatno.
Naravno, ali kocka daje tradicionalni šmek koji ih čini posebnim.
Kada dobiju blago rumenu boju i ostanu mekane iznutra, spremne su.
Da – najbolje ih je zamrznuti nakon hlađenja i kasnije kratko podgrijati.
