Penne tjestenina sa tunjevinom i kukuruzom – Recept za ručak iz konzerve koji svi vole

Penne tjestenina sa tunjevinom i kukuruzom – Recept

Penne tjestenina sa tunjevinom i kukuruzom su jedno od onih jela koja spašavaju dan – brzo, jednostavno i iznenađujuće ukusno. Ova kombinacija iz konzerve i kuhinjskih osnovnih namirnica pretvara se u obrok koji možeš poslužiti i za porodični ručak i za večeru u žurbi.

Savršeno se uklapa u dane kada nemaš vremena ni volje za komplikovano kuhanje, ali i dalje želiš nešto konkretno, toplo i hranjivo. Zahvaljujući tjestenini koja odlično upija ukuse i blagom slatkastom dodatku kukuruza, uz sočnu tunjevinu – ovaj recept postaje favorit mnogih.

Šta su penne?

Penne je vrsta tjestenine u obliku malih cjevčica s kosim krajevima. U našim krajevima često ih zovu i cjevčice ili rebraste makarone, a mnogi ih prepoznaju po obliku iako ne znaju ime. Rebrasta površina im pomaže da bolje zadrže sos, što ih čini savršenim za ovakva jela.

Sastojci:

  • 250 g penne tjestenine
  • 1 konzerva tunjevine (u maslinovom ulju ili vodi, cca 160 g)
  • 1 konzerva kukuruza (cca 150 g ocijeđenog)
  • 2 kašike pavlake za kuhanje ili majoneze (po želji)
  • 1 kašika maslinovog ulja (ako je tunjevina u vodi)
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun ili origano (opcionalno)
  • Limunov sok (par kapi za svježinu)

Priprema:

  • Penne skuhaj u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocijedi ih i sačuvaj malo vode od kuhanja.
  • U većoj zdjeli izmiješaj tunjevinu (ocijeđenu), kukuruz i pavlaku ili majonezu. Po potrebi dodaj malo maslinovog ulja.
  • Dodaj kuhanu tjesteninu dok je još topla i dobro izmiješaj sve sastojke.
  • Po ukusu dodaj so, biber, nekoliko kapi limunovog soka i začine poput peršuna ili origana.
  • Ako je smjesa previše gusta, dodaj kašiku–dvije vode od kuhanja tjestenine da sve bude sočno i povezano.

Savjeti za dodatni ukus:

  • Dodaj naribani sir (npr. gauda ili parmezan) za bogatiji ukus.
  • Crvena paprika ili kapari mogu se dodati za dodatnu aromu.
  • Umjesto pavlake, koristi grčki jogurt za lakšu verziju.
  • Ako koristiš tunjevinu u vodi, dodaj kašiku maslinovog ulja za bolji balans ukusa.

Dodatna ideja:

Ovo jelo se može jesti i hladno kao ljetna salata od tjestenine – samo ga ostavi u frižideru 30 minuta i poslužuj rashlađeno.

Penne sa tunjevinom i kukuruzom su savršen recept za one dane kada nemaš vremena, ali ne želiš kompromis u ukusu. Brzo, jednostavno, hranjivo – a uz to i prilagodljivo ukusu cijele porodice.

Pogledajte još:

Jela sa tjesteninom