Sataraš je jedno od najjednostavnijih i najukusnijih ljetnih jela koje se priprema od svježeg sezonskog povrća. Ova lagana kombinacija paprike, paradajza i luka uz dodatak začina savršeno se slaže s rižom, tjesteninom ili kao prilog uz meso. Sataraš je odličan izbor za lagani ručak ili večeru, a može se pripremiti i u većim količinama i zamrznuti za kasniju upotrebu.
Sastojci:
- 3 crvene paprike
- 3 zelene paprike
- 4 veća paradajza
- 1 veći crveni luk
- 2 čehna bijelog luka
- 3 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- Prstohvat šećera (za neutralizaciju kiselosti paradajza)
- Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. Priprema povrća
- Luk oljuštiti i sitno nasjeckati.
- Paprike oprati, očistiti od sjemenki i narezati na tanke trakice.
- Paradajz potopiti u vruću vodu na 30 sekundi, zatim oljuštiti i isjeckati na sitne kockice.
- Bijeli luk sitno nasjeckati ili izgnječiti.
2. Pirjanje povrća
- U tavi zagrijati ulje i dodati crveni luk. Dinstati ga na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast.
- Dodati paprike i pržiti nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Dodati bijeli luk i mljevenu crvenu papriku, promiješati i pržiti još jednu minutu.
3. Dodavanje paradajza i začina
- Dodati sjeckani paradajz i dobro promiješati.
- Posoliti i pobiberiti po ukusu, te dodati prstohvat šećera da smanji kiselost paradajza.
- Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta uz povremeno miješanje, dok povrće potpuno ne omekša i sjedini se u sočan umak.
4. Posluživanje
- Sataraš se može servirati samostalno uz krišku hljeba, ili kao prilog uz rižu, tjesteninu ili meso.
- Po želji, dodati svježe nasjeckan peršun ili bosiljak prije posluživanja.
Savjeti za najbolji sataraš:
Koristite domaći paradajz, jer je slađi i daje bolji okus jelu.
Možete dodati tikvicu ili patlidžan za bogatiju varijantu sataraša.
Za gušći sataraš, kuhajte ga duže dok tečnost ne ispari.
Po želji, dodajte jaje na kraju kuhanja i lagano promiješajte za kremastiju teksturu.