Home » Sataraš: Lagano ljetno jelo od povrća i začina
Recept

Sataraš: Lagano ljetno jelo od povrća i začina

Sataraš

Sataraš je jedno od najjednostavnijih i najukusnijih ljetnih jela koje se priprema od svježeg sezonskog povrća. Ova lagana kombinacija paprike, paradajza i luka uz dodatak začina savršeno se slaže s rižom, tjesteninom ili kao prilog uz meso. Sataraš je odličan izbor za lagani ručak ili večeru, a može se pripremiti i u većim količinama i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Sastojci:

  • 3 crvene paprike
  • 3 zelene paprike
  • 4 veća paradajza
  • 1 veći crveni luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 3 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • Prstohvat šećera (za neutralizaciju kiselosti paradajza)
  • Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema povrća

  1. Luk oljuštiti i sitno nasjeckati.
  2. Paprike oprati, očistiti od sjemenki i narezati na tanke trakice.
  3. Paradajz potopiti u vruću vodu na 30 sekundi, zatim oljuštiti i isjeckati na sitne kockice.
  4. Bijeli luk sitno nasjeckati ili izgnječiti.
  Recept za pileći gulaš

2. Pirjanje povrća

  1. U tavi zagrijati ulje i dodati crveni luk. Dinstati ga na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast.
  2. Dodati paprike i pržiti nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  3. Dodati bijeli luk i mljevenu crvenu papriku, promiješati i pržiti još jednu minutu.

3. Dodavanje paradajza i začina

  1. Dodati sjeckani paradajz i dobro promiješati.
  2. Posoliti i pobiberiti po ukusu, te dodati prstohvat šećera da smanji kiselost paradajza.
  3. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta uz povremeno miješanje, dok povrće potpuno ne omekša i sjedini se u sočan umak.

4. Posluživanje

  • Sataraš se može servirati samostalno uz krišku hljeba, ili kao prilog uz rižu, tjesteninu ili meso.
  • Po želji, dodati svježe nasjeckan peršun ili bosiljak prije posluživanja.
  Recept za sok od cvekle – Prirodni izvor energije i zdravlja

Savjeti za najbolji sataraš:

 Koristite domaći paradajz, jer je slađi i daje bolji okus jelu.
Možete dodati tikvicu ili patlidžan za bogatiju varijantu sataraša.
Za gušći sataraš, kuhajte ga duže dok tečnost ne ispari.
Po želji, dodajte jaje na kraju kuhanja i lagano promiješajte za kremastiju teksturu.

Pročitajte i ove recepte:

Sirnica: Tradicionalna pita sa sirom i domaćim korama

Japrak