Home » Bulgur s piletinom: Ukusan i lagan obrok pun proteina
Recept

Bulgur s piletinom: Ukusan i lagan obrok pun proteina

Bulgur s piletinom - Recept

Bulgur je odlična zamjena za bijelu rižu, bogat vlaknima i nutrijentima, dok piletina pruža kvalitetne proteine potrebne za energiju i održavanje mišićne mase. Ova kombinacija daje lagan, ali zasitan obrok koji je idealan za ručak ili večeru. Recept je jednostavan, brzo se priprema, a rezultat je sočan i aromatičan obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

  • 1 šolja bulgura
  • 2 šolje pilećeg temeljca (ili vode)
  • 300 g pilećeg filea
  • 1 glavica crnog luka (sitno nasjeckana)
  • 1 crvena paprika (sitno nasjeckana)
  • 1 šaka svježeg peršuna (sitno nasjeckan)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice kurkume (za dodatnu boju i aromu)
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte bulgur
    U šerpu sipajte pileći temeljac i pustite da proključa. Dodajte bulgur, smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta dok ne upije tečnost. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim viljuškom rastresite zrna.

  2. Pripremite piletinu
    Pileći file narežite na kockice, posolite i pobiberite. U tavi zagrijte maslinovo ulje i ispržite piletinu na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatno-smeđu boju (oko 5-7 minuta). Izvadite je iz tave i ostavite sa strane.

  3. Priprema povrća
    U istoj tavi dodajte još malo maslinovog ulja i propržite crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte papriku, mljevenu crvenu papriku i kurkumu te kratko prodinstajte.

  4. Spojite sastojke
    U tavu s povrćem dodajte skuhani bulgur i piletinu, pa sve dobro izmiješajte. Kuhajte još 2-3 minute kako bi se svi okusi proželi.

  5. Poslužite i uživajte
    Jelo pospite svježim peršunom i servirajte toplo, uz salatu ili jogurt po želji.

  Recept za tufahije

Savjeti:

  • Aromatičnija verzija: Umjesto obične soli, dodajte malo sojinog sosa ili curry začina za egzotičan okus.
  • Dodajte povrće: Po želji, možete dodati tikvicu, šargarepu ili cherry paradajz kako biste obogatili teksturu i okus jela.
  • Lagana večera: Ako želite još lakšu verziju, koristite pileća prsa bez kože i dodajte više povrća umjesto mesa.

Bulgur s piletinom je hranjiv, ukusan i brzo gotov obrok koji se lako prilagođava različitim ukusima. Idealan je za one koji žele zdravu ishranu bez previše komplikacija.

Pročitajte i ove recepte:

Salata od bulgura

Čokoladni brownie s trešnjama

Recept za domaći džem