Home » Sirnica: Tradicionalna pita sa sirom i domaćim korama
Recept

Sirnica: Tradicionalna pita sa sirom i domaćim korama

Sirnica

Sirnica je jedna od omiljenih pita na Balkanu, pripremljena od tankih domaćih kora i bogatog nadjeva od sira i jaja. Njena hrskava tekstura i kremasti nadjev čine je neodoljivom delicijom koju rado jedemo za doručak, ručak ili večeru.

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • Malo dodatnog ulja za premazivanje

Za nadjev:

  • 500 g svježeg sira (može kombinacija mladog i slanog sira)
  • 200 ml kiselog vrhnja (pavlake)
  • 2 jaja
  • So po ukusu (ako je sir neslan)

Za premazivanje:

  • 50 g otopljenog maslaca ili ulja
  • 100 ml kiselog vrhnja

Priprema:

1. Priprema tijesta za kore

  1. U posudu staviti brašno, so i ulje, pa postepeno dodavati mlaku vodu.
  2. Zamijesiti mekano, elastično tijesto i podijeliti ga na dvije loptice.
  3. Premazati ih uljem, pokriti krpom i ostaviti da odmaraju 30 minuta.
  Bosanska jela "na kašiku" – Tradicionalni specijaliteti koje morate probati

2. Priprema nadjeva

  1. U zdjeli sjediniti sir, kiselo vrhnje i umućena jaja.
  2. Dodati so po ukusu, ako je potrebno. Smjesa treba biti kremasta i lako razmaziva.

3. Razvlačenje kora

  1. Stol posuti brašnom, pa svaku lopticu tijesta razviti oklagijom koliko je moguće.
  2. Prebaciti na pobrašnjen stolnjak i pažljivo rukama razvlačiti tijesto od sredine ka krajevima dok ne postane tanko i gotovo prozirno.
  3. Premazati tijesto otopljenim maslacem ili uljem.

4. Punjenje i motanje

  1. Po kori ravnomjerno rasporediti nadjev.
  2. Pomoću stolnjaka zarolati tijesto u obliku rolade, a zatim ga oblikovati u plehu kao puž ili rezati na manje komade.

5. Pečenje

  1. Pećnicu zagrijati na 200°C.
  2. Pitu premazati kiselim vrhnjem i peći oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  Bosanski lonac

6. Posluživanje

  • Sirnicu servirati toplu, uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Savjeti za sirnicu:

  • Ako želite hrskaviju koru, premazujte pitu maslacem umjesto ulja.
  • Umjesto razvlačenja, možete koristiti gotove jufke, ali domaće kore daju poseban okus.
  • Sirnicu možete prilagoditi dodavanjem mladog špinata ili blitve u nadjev.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za japrak

Begova čorba: Klasični recept