Isprintaj recept
Jednostavna, osvježavajuća i zdrava salata od bulgura s povrćem, idealna kao prilog ili lagani obrok.
Vrsta jela salata
Kuhinja bliskoistočna kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi bulgur recept, lagani obrok, salata od bulgura
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 25 minutes mins
Servings 4 osobe
Calories 230
Osnovne namirnice:
- 1 šolja bulgura
- 2 šolje vode
Povrće:
- 1 krastavac sitno nasjeckan
- 2 paradajza sitno nasjeckana
- 1 crvena paprika sitno nasjeckana
- 1 šaka svježeg peršuna sitno nasjeckan
- 1 šaka svježe mente opcionalno
Dresing:
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So i biber po ukusu
Skuhati bulgur
U šerpi zagrijati 2 šolje vode, dodati bulgur, smanjiti vatru i kuhati 10–15 minuta.
Kada omekša, skloniti s vatre, poklopiti i ostaviti da upije preostalu vodu.
Nakon toga bulgur rastresti viljuškom.
Pripremiti povrće
Dok se bulgur hladi, sitno nasjeckati krastavac, paradajz, papriku, peršun i mentu.
Spojiti sastojke
U velikoj zdjeli pomiješati bulgur i povrće.
Dodati maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Sve dobro promiješati.
-
Za proteinskiju varijantu dodati feta sir, slanutak ili piletinu.
-
Umjesto limuna možete koristiti sok narandže za blažu aromu.
-
Sjeckani orasi ili bademi daju hrskavost i bogatiji okus.
-
Najbolje je poslužiti svježe, ali može stajati u frižideru do 2 dana.