Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom

Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom - Recept

Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom savršen je izbor ako tražite jelo koje će oduševiti nepce, a istovremeno je jednostavno za pripremu! Ovo jelo kombinuje sočnu piletinu s bogatim ukusom dimljenog suhog mesa i kremastog sira, stvarajući harmoniju koja će vas ostaviti bez daha. Idealan recept za porodične ručkove, svečane večere ili kada jednostavno želite da se počastite nečim posebnim. Evo kako da pripremite ovo preukusno jelo, uz sve savjete potrebne da postignete savršen rezultat.

Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom - Recept

Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom

Isprintaj recept
Sočna pileća prsa punjena aromatičnim suhim mesom i kremastim sirom, savršeno pečena do zlatno-smeđe boje. Jelo koje spaja tradiciju i modernu kuhinju, idealno za sve prilike.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi piletina recept, piletina sa sirom, punjena piletina, Rolovana piletina, suho meso
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 35 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes
Servings 4 osobe
Calories 400

Potrebna oprema

  • Daska za rezanje
  • Oštar nož
  • Čekić za meso (opcionalno)
  • Posuda za pečenje (vatrostalna ili pleh)
  • Aluminijska folija

Sastojci

  • 4 komada pilećih prsa oko 150-200g po komadu
  • 100 g suhog mesa npr. goveđi pršut, sudžuka, ili neki drugi dimljeni mesni proizvod, narezano na tanke listiće
  • 150 g sira npr. gauda, ementaler, trapist, ili mladi sir, narezan na štapiće ili ploške
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica crvene paprike slatke
  • ½ kašičice bijelog luka u prahu
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za posipanje opcionalno

Priprema

Priprema pilećih prsa:

  • Svaki komad pilećih prsa pažljivo prerežite po dužini, skoro do kraja, tako da dobijete džep. Ako su prsa deblja, možete ih staviti između dva lista prozirne folije i lagano istući čekićem za meso kako bi bila jednake debljine (oko 1-1.5 cm). Posolite i pobiberite s obje strane.

Punjenje piletine:

  • Na unutrašnju stranu svakog pilećeg prsa poslažite listiće suhog mesa, a preko njih štapiće sira. Pažljivo zarolajte piletinu, počevši od kraće strane, čvrsto pritišćući punjenje unutra. Po želji, rolnice možete učvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

Začinjavanje:

  • U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, crvenu papriku i bijeli luk u prahu. Premažite svaku rolovanu piletinu pripremljenom mješavinom.

Pečenje:

  • Zagrijte rernu na 190°C. Pripremljene rolnice poslažite u posudu za pečenje. Pecite oko 30-35 minuta, ili dok piletina ne bude lijepo pečena i dobije zlatno-smeđu boju. Ako primijetite da previše tamni, prekrijte folijom.

Serviranje:

  • Izvadite iz rerne, pustite da odstoji 5 minuta prije rezanja. Poslužite toplo, po želji posuto svježim peršunom.

Napomene

  • Za bogatiji ukus, možete dodati i malo sjeckanog svježeg bilja poput timijana ili ruzmarina u punjenje.
  • Umjesto suhog mesa, možete koristiti i dimljenu slaninu, pancetu ili čak špinat s rikotom za vegetarijansku verziju.
  • Ovo jelo se odlično slaže uz priloge poput pire krompira, riže, pečenog povrća, ili svježe salate.
  • Preostalu piletinu možete čuvati u frižideru do 2-3 dana i podgrijati.

Korisni savjeti i česta pitanja

Korisni savjeti za bolju rolovanu piletinu:

Kvalitet mesa je ključan:
Koristite svježa pileća prsa od pouzdanog izvora. Debljina prsa utiče na vrijeme pečenja i sočnost.

Nemojte prepeći piletinu:
Piletina se lako osuši. Pratite vrijeme pečenja i provjerite je li piletina pečena, ali i dalje sočna. Idealna unutrašnja temperatura je 74°C.

Eksperimentirajte s punjenjem:
Iako recept nudi klasičnu kombinaciju suhog mesa i sira, budite kreativni! Probajte dodati sjeckane pečurke, karamelizovani luk, masline, ili različite vrste sireva poput fete ili mocarele.

Učvršćivanje rolnica:
Ako se brinete da će se punjenje istopiti i iscuriti, možete rolnice učvrstiti čačkalicama ili ih vezati kuhinjskim koncem. Uklonite ih prije serviranja.

Mariniranje piletine:
Za još intenzivniji ukus, pileća prsa možete kratko marinirati (15-30 minuta) u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka i omiljenih začina prije punjenja.

Odmor prije rezanja:
Nakon pečenja, ostavite rolovanu piletinu da odstoji 5-10 minuta prije rezanja. To omogućava sokovima da se redistribuiraju unutar mesa, čineći ga sočnijim.

Zlatna korica:
Za hrskaviju i zlatniju koricu, prvih 20-ak minuta pecite pokriveno folijom, a zatim skinite foliju i pecite preostalih 10-15 minuta.

Česta pitanja

Mogu li koristiti smrznuta pileća prsa?

Da, ali obavezno ih potpuno odmrznite prije pripreme. Preporučuje se da se odleđuju u frižideru preko noći.
Koji sir je najbolji za punjenje? Sirevi koji se lijepo tope, poput gaude, ementalera, trapista, mocarele ili čedara, su idealni. Možete koristiti i kombinaciju sireva za kompleksniji ukus. Bitno je da sir nije previše vodenast kako ne bi raskvasio meso.

Mogu li ovo jelo pripremiti unaprijed?

Apsolutno! Rolovanu piletinu možete pripremiti do faze pečenja i čuvati u frižideru do 24 sata. Pecite je neposredno prije serviranja.

Kako da znam da li je piletina pečena?

Najbolji način je korištenje termometra za meso. Unutrašnja temperatura treba da dostigne 74°C. Ako nemate termometar, prerežite najdeblji dio rolnice; sokovi trebaju biti bistri, a meso bijelo.

Šta ako nemam suho meso?

Možete koristiti šunku ili čak gljive za vegetarijansku varijantu. Važno je da punjenje ima dovoljno ukusa da obogati piletinu.

Može li se piletina pohovati nakon punjenja?

Da, možete je uvaljati u brašno, jaja i prezlu, pa pržiti u dubokom ulju ili peći u rerni dok ne dobije zlatnu koricu. Ovo će dodati hrskavost jelu.

Zašto je rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom tako popularna?

Ovo jelo je pravi klasik moderne kuhinje, omiljen zbog svoje svestranosti i bogatog ukusa. Kombinacija sočnog pilećeg mesa sa slanim, dimljenim suhim mesom i kremastim sirom stvara simfoniju ukusa koja zadovoljava i najizbirljivije gurmane. Piletina, kao neutralno meso, savršeno upija arome punjenja, dok se sir topi i obavija svaki zalogaj, dodajući kremastu teksturu. Suho meso donosi dubinu i karakter, čineći ovo jelo nezaboravnim.

Jedna od najvećih prednosti rolovane piletine je njena prilagodljivost. Može se servirati kao elegantno glavno jelo na svečanim večerama, ali i kao brzi, hranljivi ručak tokom radne sedmice. Odlično se slaže s različitim prilozima – od laganih salata i kuhanog povrća, do bogatih pire krompira i riže. To je jelo koje ne zahtijeva previše vremena za pripremu, a rezultat je uvijek impresivan.

Kroz vijekove, punjeno meso je bilo prisutno u kuhinjama širom svijeta, a posebno u bosanskoj tradiciji gdje se često koriste suho meso i sir. Ovaj recept je savršen primjer kako se tradicionalni bosanski sastojci mogu kombinovati u modernom jelu, pružajući novo kulinarsko iskustvo. Bilo da ste iskusan kuhar ili početnik, ovaj recept će vas voditi korak po korak do savršenog rezultata.

RECEPTI SA PILETINOM

Pileće bijelo meso – Brzi recepti