Go Back
Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom - Recept

Rolovana piletina punjena suhim mesom i sirom

Isprintaj recept
Sočna pileća prsa punjena aromatičnim suhim mesom i kremastim sirom, savršeno pečena do zlatno-smeđe boje. Jelo koje spaja tradiciju i modernu kuhinju, idealno za sve prilike.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi piletina recept, piletina sa sirom, punjena piletina, Rolovana piletina, suho meso
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 35 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes
Servings 4 osobe
Calories 400

Potrebna oprema

  • Daska za rezanje
  • Oštar nož
  • Čekić za meso (opcionalno)
  • Posuda za pečenje (vatrostalna ili pleh)
  • Aluminijska folija

Sastojci

  • 4 komada pilećih prsa oko 150-200g po komadu
  • 100 g suhog mesa npr. goveđi pršut, sudžuka, ili neki drugi dimljeni mesni proizvod, narezano na tanke listiće
  • 150 g sira npr. gauda, ementaler, trapist, ili mladi sir, narezan na štapiće ili ploške
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica crvene paprike slatke
  • ½ kašičice bijelog luka u prahu
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za posipanje opcionalno

Priprema

Priprema pilećih prsa:

  • Svaki komad pilećih prsa pažljivo prerežite po dužini, skoro do kraja, tako da dobijete džep. Ako su prsa deblja, možete ih staviti između dva lista prozirne folije i lagano istući čekićem za meso kako bi bila jednake debljine (oko 1-1.5 cm). Posolite i pobiberite s obje strane.

Punjenje piletine:

  • Na unutrašnju stranu svakog pilećeg prsa poslažite listiće suhog mesa, a preko njih štapiće sira. Pažljivo zarolajte piletinu, počevši od kraće strane, čvrsto pritišćući punjenje unutra. Po želji, rolnice možete učvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

Začinjavanje:

  • U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, crvenu papriku i bijeli luk u prahu. Premažite svaku rolovanu piletinu pripremljenom mješavinom.

Pečenje:

  • Zagrijte rernu na 190°C. Pripremljene rolnice poslažite u posudu za pečenje. Pecite oko 30-35 minuta, ili dok piletina ne bude lijepo pečena i dobije zlatno-smeđu boju. Ako primijetite da previše tamni, prekrijte folijom.

Serviranje:

  • Izvadite iz rerne, pustite da odstoji 5 minuta prije rezanja. Poslužite toplo, po želji posuto svježim peršunom.

Napomene

  • Za bogatiji ukus, možete dodati i malo sjeckanog svježeg bilja poput timijana ili ruzmarina u punjenje.
  • Umjesto suhog mesa, možete koristiti i dimljenu slaninu, pancetu ili čak špinat s rikotom za vegetarijansku verziju.
  • Ovo jelo se odlično slaže uz priloge poput pire krompira, riže, pečenog povrća, ili svježe salate.
  • Preostalu piletinu možete čuvati u frižideru do 2-3 dana i podgrijati.