Sočna pileća prsa punjena aromatičnim suhim mesom i kremastim sirom, savršeno pečena do zlatno-smeđe boje. Jelo koje spaja tradiciju i modernu kuhinju, idealno za sve prilike.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi piletina recept, piletina sa sirom, punjena piletina, Rolovana piletina, suho meso
Vrijeme pripreme 20 minutesmins
Vrijeme kuhanja 35 minutesmins
Ukupno vrijeme 55 minutesmins
Servings 4osobe
Calories 400
Potrebna oprema
Daska za rezanje
Oštar nož
Čekić za meso (opcionalno)
Posuda za pečenje (vatrostalna ili pleh)
Aluminijska folija
Sastojci
4komada pilećih prsaoko 150-200g po komadu
100gsuhog mesanpr. goveđi pršut, sudžuka, ili neki drugi dimljeni mesni proizvod, narezano na tanke listiće
150gsiranpr. gauda, ementaler, trapist, ili mladi sir, narezan na štapiće ili ploške
2kašike maslinovog ulja
1kašičica crvene paprikeslatke
½kašičice bijelog luka u prahu
So i biber po ukusu
Svježi peršun za posipanjeopcionalno
Priprema
Priprema pilećih prsa:
Svaki komad pilećih prsa pažljivo prerežite po dužini, skoro do kraja, tako da dobijete džep. Ako su prsa deblja, možete ih staviti između dva lista prozirne folije i lagano istući čekićem za meso kako bi bila jednake debljine (oko 1-1.5 cm). Posolite i pobiberite s obje strane.
Punjenje piletine:
Na unutrašnju stranu svakog pilećeg prsa poslažite listiće suhog mesa, a preko njih štapiće sira. Pažljivo zarolajte piletinu, počevši od kraće strane, čvrsto pritišćući punjenje unutra. Po želji, rolnice možete učvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
Začinjavanje:
U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, crvenu papriku i bijeli luk u prahu. Premažite svaku rolovanu piletinu pripremljenom mješavinom.
Pečenje:
Zagrijte rernu na 190°C. Pripremljene rolnice poslažite u posudu za pečenje. Pecite oko 30-35 minuta, ili dok piletina ne bude lijepo pečena i dobije zlatno-smeđu boju. Ako primijetite da previše tamni, prekrijte folijom.
Serviranje:
Izvadite iz rerne, pustite da odstoji 5 minuta prije rezanja. Poslužite toplo, po želji posuto svježim peršunom.
Napomene
Za bogatiji ukus, možete dodati i malo sjeckanog svježeg bilja poput timijana ili ruzmarina u punjenje.
Umjesto suhog mesa, možete koristiti i dimljenu slaninu, pancetu ili čak špinat s rikotom za vegetarijansku verziju.
Ovo jelo se odlično slaže uz priloge poput pire krompira, riže, pečenog povrća, ili svježe salate.
Preostalu piletinu možete čuvati u frižideru do 2-3 dana i podgrijati.