Sok od jabuke - Recept

Recept za sok od jabuke – Prirodno i zdravo osvježenje

Jabuke su jedno od najomiljenijih voćki širom svijeta, a sok od jabuke je odličn način da uživate u njihovom bogatom ukusu i hranjivim sastojcima. Domaći sok od jabuke ne sadrži vještačke dodatke i konzervanse, a možete ga prilagoditi svom ukusu. Spremii smo jednostavan recept za pripremu soka od jabuke kod kuće.

Sastojci:

  • 2 kg svježih jabuka (po mogućnosti domaćih i neprskanih)
  • 1 l vode
  • Sok od 1 limuna (za svježinu i sprječavanje tamnjenja)
  • 2-3 kašike meda ili šećera (po ukusu, opcionalno)
  • Cimet ili klinčići (po želji za dodatnu aromu)

Priprema:

  1. Priprema jabuka – Operite jabuke, odstranite im peteljke i isjecite ih na manje komade. Nije potrebno guliti ih, jer kora sadrži mnogo hranjivih sastojaka.
  2. Kuhanje – U velikom loncu zagrijte vodu, dodajte jabuke i kuhajte ih na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta dok ne omekšaju.
  3. Cijeđenje soka – Kada jabuke omekšaju, procijedite ih kroz cjedilo, gazu ili sokovnik kako biste dobili bistri sok.
  4. Dodavanje limuna i zaslađivača – Dodajte sok od limuna i, po želji, zasladite sok medom ili šećerom. Ako volite bogatiji okus, možete dodati cimet ili klinčiće.
  5. Pasterizacija i skladištenje – Ako želite duži rok trajanja, zagrijte sok do ključanja, ali ga nemojte kuhati. Zatim ga sipajte u sterilne staklene flaše i hermetički zatvorite. Čuvajte u frižideru.

Savjeti:

  • Za bistriji sok, nakon cijeđenja ga ostavite da odstoji pa ga lagano prespite u drugu posudu bez taloga.
  • Možete koristiti različite vrste jabuka kako biste dobili jedinstven ukus – slatke, kisele ili aromatične sorte.
  • Ako volite gušći sok, blendirajte jabuke umjesto cijeđenja i dobićete prirodni jabukov nektar.

Domaći sok od jabuke je odličan izbor za zdrav napitak tokom cijele godine. Možete ga piti samostalno, koristiti kao bazu za koktele ili ga kombinovati s drugim voćnim sokovima. Uživajte u svježem i prirodnom okusu jabuke!

Similar Posts