Domaće slatko od jagoda je nezaobilazan dio zimnice koji donosi miris i ukus svježih jagoda tokom cijele godine. Savršeno se slaže s palačinkama, kolačima, jogurtom ili jednostavno kao dodatak na krišku hljeba s maslacem. Ovaj recept ne sadrži konzervanse, a rezultat je preukusna i prirodna domaća poslastica.
Sastojci:
- 1 kg svježih jagoda
- 800 g šećera
- Sok od jednog limuna
- 200 ml vode
- Po želji: vanilin šećer ili listići mente za aromu
Priprema:
- Jagode operite, odstranite peteljke i pažljivo osušite.
- U veću šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodajte jagode i sok od limuna, te lagano promiješajte da se jagode prekriju sirupom.
- Kuhajte na srednjoj vatri bez miješanja (samo povremeno protresite šerpu) dok se sirup ne zgusne i jagode ne dobiju staklast izgled (oko 30-40 minuta).
- Po želji dodajte vanilin šećer ili listiće mente nekoliko minuta prije kraja kuhanja.
- Vruće slatko sipajte u sterilizirane tegle, zatvorite ih i ostavite da se polako hlade na sobnoj temperaturi.
Savjeti:
- Ako želite gušći sirup, povećajte količinu šećera.
- Nemojte previše miješati slatko tokom kuhanja kako bi jagode ostale cijele i sočne.
- Slatko od jagoda najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržalo boju i aromu.
Uživajte u ovoj domaćoj poslastici koja će vam donijeti osvježavajući ukus jagoda u bilo koje doba godine!
Još o zimnici:
Kiseli krastavci – Domaći recept