Home » Kako se pravi turšija: Prava kombinacija povrća za kiseljenje
Bosanska zimnica

Kako se pravi turšija: Prava kombinacija povrća za kiseljenje

Kako se pravi turšija

Turšija je nezaobilazna zimnica u bosanskoj kuhinji, koja donosi osvježavajući i hrskav okus povrća tokom hladnih mjeseci. Kombinacija raznih vrsta povrća i prirodnog procesa fermentacije čini turšiju zdravom i ukusnom. Predlažemo vam kako napraviti turšiju kod kuće, koje povrće koristiti i kako osigurati najbolji okus.

Šta je turšija?

Turšija je tradicionalno kiselo povrće koje se priprema fermentacijom u slanoj vodi ili sirćetu. Osim što je ukusan prilog jelima, turšija je bogata probioticima koji pomažu probavi i jačanju imuniteta.

Kako napraviti domaću turšiju?

Sastojci:

  • 1 kg paprike (babura, feferoni, paradajz paprike)
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg krastavaca
  • 500 g mrkve
  • 500 g zelenog paradajza
  • 1 glavica bijelog luka
  • 2 l vode
  • 3 kašike soli (krupna, nejodirana)
  • 250 ml sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • 5 lovorovih listova

Koraci pripreme:

  1. Priprema povrća – Operite i očistite svo povrće. Paprike isjecite na četvrtine, šargarepu na kolutiće, a karfiol razdvojite na cvjetove.
  2. Složite povrće – U veliku staklenu teglu ili kantu slažite povrće slojevito, dodajući bijeli luk i biber u zrnu između slojeva.
  3. Priprema naljeva (rasola) – U loncu prokuhajte vodu, dodajte so, sirće, šećer i lovorov list, te ostavite da se malo ohladi.
  4. Prelivanje povrća – Prelijte povrće toplim rasolom, osiguravajući da sve ostane potopljeno.
  5. Održavanje i fermentacija – Ostavite tegle na tamnom i hladnom mjestu 10-15 dana, povremeno ih protresite i provjeravajte da li je povrće potpuno prekriveno tečnošću.

Savjeti za savršenu turšiju

  • Krupna so bez joda pomaže pravilnoj fermentaciji.
  • Povrće mora biti potpuno prekriveno tečnošću kako bi ostalo hrskavo.
  • Sirće poboljšava trajnost i daje blag, osvježavajući okus.
  • Dodavanje fafarona može turšiji dati blagu ljutinu.

Kako čuvati turšiju?

  • Nakon fermentacije, čuvajte turšiju u frižideru ili podrumu na temperaturi do 10°C.
  • Ako primijetite pjenu ili mutnu tečnost, turšiju možete isprati i prebaciti u novu.

Zanimljivost o turšiji

Jeste li znali da turšija potiče još iz osmanskog perioda? Ova metoda čuvanja hrane bila je omiljena kod sultana i vojnika zbog dugog roka trajanja i hranljivih vrijednosti.

Turšija je jednostavna za pripremu, a njeni osvježavajući i hrskavi okusi obogatit će svako jelo. Pripremite je prema ovom receptu i uživajte u domaćoj zimnici tokom cijele zime!

Još o zimnici:

Kako napraviti kiseli kupus