Home » Kiseli krastavci – Domaći recept
Bosanska zimnica

Kiseli krastavci – Domaći recept

Kiseli krastavci – Domaći recept

Kiseli krastavci su nezaobilazan dio zimnice u bosanskoj kuhinji, a njihov hrskavi i osvježavajući okus upotpunjuje razna jela. Ovaj domaći recept će vam pomoći da pripremite perfektno ukiseljene krastavce bez konzervansa, koristeći samo prirodne sastojke.

Sastojci:

  • 2 kg svježih, manjih krastavaca
  • 1 l vode
  • 500 ml sirćeta (9%)
  • 3 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • 5-6 čehna bijelog luka
  • 1 veza kopra
  • 1 kašika zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • Po želji: ljuta papričica, slađi biber, senfova zrna

Priprema:

  1. Priprema krastavaca: Dobro operite krastavce i potopite ih u hladnu vodu na nekoliko sati kako bi ostali hrskavi.
  2. Sterilizacija tegli: Tegle i poklopce operite vrućom vodom i sterilizirajte u rerni na 100°C ili ih prokuhajte nekoliko minuta.
  3. Slaganje u tegle: U svaku teglu stavite nekoliko čehna bijelog luka, kopar, zrna bibera i lovorov list. Potom dodajte krastavce tako da budu što zbijeniji.
  4. Priprema marinade: U loncu pomiješajte vodu, sirće, so i šećer. Stavite na vatru i pustite da proključa, zatim prelijte vruću tečnost preko krastavaca u teglama.
  5. Zatvaranje i odlaganje: Dobro zatvorite tegle i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade. Nakon toga ih odložite na tamno i hladno mjesto.
  6. Ostavite da odstoje: Krastavci su najbolje ukiseljeni nakon 2-3 sedmice, kada postignu pun okus i hrskavu teksturu.

Savjeti:

  • Koristite manje krastavce jer su hrskaviji i bolje upijaju marinadu.
  • Ako želite blaži okus, smanjite količinu sirćeta.
  • Dodavanje slađeg bibera ili ljute papričice može dati poseban aromatičan ili pikantan ton.

Ovim receptom dobit ćete domaće kisele krastavce koji će obogatiti vašu zimnicu i biti savršen dodatak raznim jelima. Uživajte u pripremi i degustaciji!

Još o zimnici:

Domaći džem od malina

Pekmez od šljiva