Home » Recept za domaći džem od trešanja
Recept

Recept za domaći džem od trešanja

Džem od trešanja - Recept

Domaći džem od trešanja je prava poslastica koja čuva ljetne arome i donosi bogat, prirodan okus. Savršen je za mazanje na hljeb, palačinke ili kao dodatak raznim kolačima. Recept je jednostavan, a rezultat je neuporediv sa kupovnim varijantama jer ne sadrži vještačke dodatke

Sastojci:

  • 1 kg zrelih trešanja (bez košpica)
  • 500 g šećera
  • 1 limun (sok)
  • 1 vanilin šećer (opciono)
  • 1 kašičica cimeta (opciono)

Priprema:

  1. Priprema trešanjaTrešnje dobro oprati, očistiti od peteljki i izvaditi košpice.
  2. Maceracija – U velikoj posudi pomiješati trešnje sa šećerom i ostaviti 2-3 sata (ili preko noći) da puste sok.
  3. Kuhanje – Staviti smjesu na laganu vatru, dodati sok od limuna i kuhati uz povremeno miješanje.
  4. Redukcija – Nakon otprilike 40-50 minuta, kada se džem zgusne, dodati vanilin šećer i cimet, pa kuhati još 5 minuta.
  5. Testiranje gustine – Kapnuti malo džema na tanjir i provjeriti da li se zgušnjava. Ako je dovoljno gust, spreman je za tegle.
  6. Punjenje tegli – Vrući džem sipati u sterilne staklene tegle, dobro zatvoriti i okrenuti naopako da se vakumira.
  Kuhani krompir sa mladim sirom – jednostavna i lagana večera

Savjeti za najbolji džem:

  • Koristite zrele trešnje – Slatke trešnje daju najbolji ukus.
  • Ako želite gušći džem – Produžite vrijeme kuhanja ili dodajte malo prirodnog pektina (jabuka ili korica limuna).
  • Sterilizacija tegli – Obavezno dobro operite i sterilišite tegle kako bi džem duže trajao.
  • Dodavanje cimeta i vanilije – Ovo daje dodatnu aromu, ali možete ih izostaviti ako želite klasičan ukus.

Posluživanje:

Džem od trešanja je odličan uz hljeb i maslac, palačinke, kroasane ili kao punjenje za kolače i pite. Može se koristiti i u kombinaciji s jogurtom ili svježim sirom za zdraviji doručak.

Pročitajte i ove recepte:

Knedle sa šljivama – Recept

Pekmez od šljiva