Domaći džem od trešanja je prava poslastica koja čuva ljetne arome i donosi bogat, prirodan okus. Savršen je za mazanje na hljeb, palačinke ili kao dodatak raznim kolačima. Recept je jednostavan, a rezultat je neuporediv sa kupovnim varijantama jer ne sadrži vještačke dodatke
Sastojci:
- 1 kg zrelih trešanja (bez košpica)
- 500 g šećera
- 1 limun (sok)
- 1 vanilin šećer (opciono)
- 1 kašičica cimeta (opciono)
Priprema:
- Priprema trešanja – Trešnje dobro oprati, očistiti od peteljki i izvaditi košpice.
- Maceracija – U velikoj posudi pomiješati trešnje sa šećerom i ostaviti 2-3 sata (ili preko noći) da puste sok.
- Kuhanje – Staviti smjesu na laganu vatru, dodati sok od limuna i kuhati uz povremeno miješanje.
- Redukcija – Nakon otprilike 40-50 minuta, kada se džem zgusne, dodati vanilin šećer i cimet, pa kuhati još 5 minuta.
- Testiranje gustine – Kapnuti malo džema na tanjir i provjeriti da li se zgušnjava. Ako je dovoljno gust, spreman je za tegle.
- Punjenje tegli – Vrući džem sipati u sterilne staklene tegle, dobro zatvoriti i okrenuti naopako da se vakumira.
Savjeti za najbolji džem:
- Koristite zrele trešnje – Slatke trešnje daju najbolji ukus.
- Ako želite gušći džem – Produžite vrijeme kuhanja ili dodajte malo prirodnog pektina (jabuka ili korica limuna).
- Sterilizacija tegli – Obavezno dobro operite i sterilišite tegle kako bi džem duže trajao.
- Dodavanje cimeta i vanilije – Ovo daje dodatnu aromu, ali možete ih izostaviti ako želite klasičan ukus.
Posluživanje:
Džem od trešanja je odličan uz hljeb i maslac, palačinke, kroasane ili kao punjenje za kolače i pite. Može se koristiti i u kombinaciji s jogurtom ili svježim sirom za zdraviji doručak.
Pročitajte i ove recepte: