Kuglof je jedan od omiljenih kolača na Balkanu, poznat po svojoj bogatoj teksturi i savršenoj kombinaciji okusa. Ovaj kolač je idealan za različite prilike, bilo da se poslužuje za doručak, užinu ili na obiteljskim okupljanjima. Kuglof je jednostavan za pripremu, a svojim raskošnim izgledom i sočnom unutrašnjosti zasigurno će oduševiti svakog gosta. Ovaj recept za kuglof uključuje osnovne sastojke koje većina domaćinstava ima, a rezultat je kolač koji se topi u ustima.
Sastojci:
Za tijesto:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 50 g kakaa u prahu (po želji)
- 100 g čokolade (po želji, za dodatnu sočnost)
Za preliv:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
Priprema:
-
Priprema tijesta
U velikoj zdjeli, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte mlijeko i ulje, te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i prstohvat soli. Suhe sastojke postepeno dodajte mokrim sastojcima i sve dobro sjedinite. Ako želite, možete dodati sitno sjeckanu čokoladu u smjesu za dodatnu bogatost okusa. -
Pečenje kuglofa
Pripremite kalup za kuglof i dobro ga podmažite uljem, te pospite s malo brašna kako bi kolač lako izašao nakon pečenja. Smjesu izlijevajte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen – ako izađe suha, kuglof je gotov. -
Priprema preliva
Za čokoladni preliv, otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. -
Služite i uživajte
Kada se kuglof ohladi, pažljivo ga izvadite iz kalupa. Prelijte ga s čokoladnim prelivom i ostavite da se preljev stvrdne. Kada se ohladi, narežite na kriške i uživajte u sočnom, čokoladnom okusu kuglofa.
Savjeti:
- Sočnost: Za još sočniji kuglof, možete dodati 100 g kisele pavlake u smjesu. Ovaj dodatak će učiniti tijesto mekšim i vlažnijim.
- Voćna verzija: Ako volite voće u kolačima, možete dodati nekoliko šaka sjeckanih sušenih smokava ili brusnica u smjesu. Voće će dodati laganu kiselkastu notu koja odlično ide uz čokoladu.
- Skladištenje: Kuglof možete čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi, a najbolje je da ga pojedete unutar 3-4 dana. Također, možete ga zamrznuti i uživati u njemu kasnije.
Ovaj recept za kuglof je odličan izbor za sve ljubitelje sočnih kolača s bogatim okusima. Njegova jednostavna priprema i ukusan rezultat će oduševiti svakog gosta, bilo na porodičnoj večeri ili uz popodnevnu kafu.