Home » Slatko od lubenice: Kako iskoristiti koru lubenice za zimnicu
Bosanska zimnica

Slatko od lubenice: Kako iskoristiti koru lubenice za zimnicu

Slatko od lubenice

Slatko od lubenice jedno je od najzanimljivijih tradicionalnih recepata za slatko, a posebno je dragocjeno jer se priprema od kore lubenice, koja se inače često baca. Ovaj recept ne samo da smanjuje otpad, već i donosi izuzetno ukusan i aromatičan desert kao dio zimnice koji se može čuvati tokom cijele godine.

Sastojci:

  • 1 kg kore lubenice (bijeli dio, bez crvenog mesa i zelene kore)
  • 800 g šećera
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 l vode
  • 1 kašičica sode bikarbone (za omekšavanje kore)
  • 2 karanfilića (opciono, za dodatnu aromu)

Priprema:

  1. Priprema kore – Kore lubenice ogulite tako da ostane samo bijeli dio. Isijecite ih na male kockice ili trakice.
  2. Omekšavanje – U veću posudu sipajte vodu i dodajte sodu bikarbonu. Potopite kockice lubenice i ostavite da odstoje oko 2 sata, zatim ih dobro isperite pod mlazom vode.
  3. Priprema sirupa – U velikoj šerpi pomiješajte šećer i vodu, dodajte limunov sok i koricu, pa stavite da proključa.
  4. Kuhanje slatka – Kada sirup provri, dodajte pripremljene kockice lubenice i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne postanu staklaste i sirup se ne zgusne (oko 1-1,5 sat).
  5. Završni dodaci – Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i karanfiliće za dodatnu aromu.
  6. Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilne tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Savjeti:

  • Slatko od lubenice odlično se slaže uz palačinke, kolače, pa čak i kao dodatak čaju.
  • Za dodatnu aromu, možete dodati malo cimeta ili vanilin ekstrakta.
  • Ostavite tegle na tamnom i hladnom mjestu kako bi slatko zadržalo boju i aromu.

Ovaj recept je odličan način da iskoristite lubenicu do posljednjeg dijela i uživate u nečemu zaista posebnom tokom cijele godine!

Još o zimnici:

Slatko od grožđa

Slatko od jagoda

Džem od smokava