Slatko od lubenice jedno je od najzanimljivijih tradicionalnih recepata za slatko, a posebno je dragocjeno jer se priprema od kore lubenice, koja se inače često baca. Ovaj recept ne samo da smanjuje otpad, već i donosi izuzetno ukusan i aromatičan desert kao dio zimnice koji se može čuvati tokom cijele godine.
Sastojci:
- 1 kg kore lubenice (bijeli dio, bez crvenog mesa i zelene kore)
- 800 g šećera
- 1 limun (sok i naribana korica)
- 1 vanilin šećer
- 1 l vode
- 1 kašičica sode bikarbone (za omekšavanje kore)
- 2 karanfilića (opciono, za dodatnu aromu)
Priprema:
- Priprema kore – Kore lubenice ogulite tako da ostane samo bijeli dio. Isijecite ih na male kockice ili trakice.
- Omekšavanje – U veću posudu sipajte vodu i dodajte sodu bikarbonu. Potopite kockice lubenice i ostavite da odstoje oko 2 sata, zatim ih dobro isperite pod mlazom vode.
- Priprema sirupa – U velikoj šerpi pomiješajte šećer i vodu, dodajte limunov sok i koricu, pa stavite da proključa.
- Kuhanje slatka – Kada sirup provri, dodajte pripremljene kockice lubenice i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne postanu staklaste i sirup se ne zgusne (oko 1-1,5 sat).
- Završni dodaci – Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i karanfiliće za dodatnu aromu.
- Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilne tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Savjeti:
- Slatko od lubenice odlično se slaže uz palačinke, kolače, pa čak i kao dodatak čaju.
- Za dodatnu aromu, možete dodati malo cimeta ili vanilin ekstrakta.
- Ostavite tegle na tamnom i hladnom mjestu kako bi slatko zadržalo boju i aromu.
Ovaj recept je odličan način da iskoristite lubenicu do posljednjeg dijela i uživate u nečemu zaista posebnom tokom cijele godine!