Home » Recept za pileći gulaš
Recept

Recept za pileći gulaš

Pileći gulaš

Pileći gulaš je pravi izbor za one koji uživaju u bogatim i začinjenim jelima. Ovaj klasični recept za varivo nudi spoj sočnog pilećeg mesa, povrća i začina, stvarajući ukusan obrok koji će zadovoljiti cijelu porodicu. Bilo da ga pripremate za obiteljski ručak ili kao večeru, pileći gulaš je jednostavan za napraviti, a rezultat je uvijek odličan. Uz nekoliko trikova i savjeta, ovaj recept će vam pomoći da postignete savršen gulaš, bogat okusa i idealne teksture.

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka (bez kosti, izrezanih na komade)
  • 2 velike glavice crnog luka, sitno sjeckane
  • 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 2 crvene paprike, isjeckane na trakice
  • 3 srednje krompira, oguljena i isjeckana na kocke
  • 3 kašičice paprike (slatke)
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 l pileće supe (ili voda s kockom pileće supe)
  • So i biber po ukusu
  • 3 kašike maslinovog ulja
  Čorba od karfiola

Priprema:

  1. Priprema mesa: U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte pileće komade i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon toga, izvadite meso i stavite ga sa strane.

  2. Priprema povrća: U istom loncu dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk. Pržite ih dok ne postanu staklasti, oko 5 minuta. Zatim dodajte crvenu papriku i nastavite pržiti još 2-3 minuta.

  3. Dodavanje začina i tečnosti: Dodajte papriku, timijan, majčinu dušicu, origano i lovorove listove. Dobro promiješajte, a zatim vratite pileće komade u lonac. Nalijte pileću supu ili vodu,  i ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 20 minuta.

  4. Dodavanje krompira: Nakon što se pileći komadi počnu kuhati, dodajte krompir. Pokrijte lonac i kuhajte još 30-40 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano, a krompir ne omekša.

  5. Finalni savjeti: Na kraju, po potrebi dodajte još soli i bibera. Ako želite gušći gulaš, možete izgnječiti nekoliko komada krompira u loncu, što će dati gustu i kremastu teksturu.

  Recept za đuveč: Ukusno jelo sa piletinom i povrćem

Trikovi za pileći gulaš:

  • Koristite pileće batake umjesto pilećih grudi – oni daju bogatiji okus i sočniji su.
  • Ako želite pikantniji gulaš, dodajte malo ljute paprike u marinadu.
  • Za dodatnu dubinu okusa, možete koristiti dimljenu papriku ili začin za roštilj.
  • Gulaš je još bolji kad ostoji nekoliko sati, pa ga slobodno pripremite dan ranije i ponovo zagrijte prije posluživanja.