Pileći gulaš je pravi izbor za one koji uživaju u bogatim i začinjenim jelima. Ovaj klasični recept za varivo nudi spoj sočnog pilećeg mesa, povrća i začina, stvarajući ukusan obrok koji će zadovoljiti cijelu porodicu. Bilo da ga pripremate za obiteljski ručak ili kao večeru, pileći gulaš je jednostavan za napraviti, a rezultat je uvijek odličan. Uz nekoliko trikova i savjeta, ovaj recept će vam pomoći da postignete savršen gulaš, bogat okusa i idealne teksture.
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka (bez kosti, izrezanih na komade)
- 2 velike glavice crnog luka, sitno sjeckane
- 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 2 crvene paprike, isjeckane na trakice
- 3 srednje krompira, oguljena i isjeckana na kocke
- 3 kašičice paprike (slatke)
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica majčine dušice
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 l pileće supe (ili voda s kockom pileće supe)
- So i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
-
Priprema mesa: U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte pileće komade i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon toga, izvadite meso i stavite ga sa strane.
-
Priprema povrća: U istom loncu dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk. Pržite ih dok ne postanu staklasti, oko 5 minuta. Zatim dodajte crvenu papriku i nastavite pržiti još 2-3 minuta.
-
Dodavanje začina i tečnosti: Dodajte papriku, timijan, majčinu dušicu, origano i lovorove listove. Dobro promiješajte, a zatim vratite pileće komade u lonac. Nalijte pileću supu ili vodu, i ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 20 minuta.
-
Dodavanje krompira: Nakon što se pileći komadi počnu kuhati, dodajte krompir. Pokrijte lonac i kuhajte još 30-40 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano, a krompir ne omekša.
-
Finalni savjeti: Na kraju, po potrebi dodajte još soli i bibera. Ako želite gušći gulaš, možete izgnječiti nekoliko komada krompira u loncu, što će dati gustu i kremastu teksturu.
Trikovi za pileći gulaš:
- Koristite pileće batake umjesto pilećih grudi – oni daju bogatiji okus i sočniji su.
- Ako želite pikantniji gulaš, dodajte malo ljute paprike u marinadu.
- Za dodatnu dubinu okusa, možete koristiti dimljenu papriku ili začin za roštilj.
- Gulaš je još bolji kad ostoji nekoliko sati, pa ga slobodno pripremite dan ranije i ponovo zagrijte prije posluživanja.