Home » Pečeni krompir iz rerne – Za one koji vole hrskavo
Recept

Pečeni krompir iz rerne – Za one koji vole hrskavo

Pečeni krompir iz rerne -Recept

Pečeni krompir iz rerne je jedno od omiljenih priloga koji odlično ide uz sva jela. Ključ savršenog krompira je hrskava korica i mekan unutrašnji dio. Uz nekoliko trikova i pravilan odabir začina, možete dobiti zlatno-smeđu, hrskavu teksturu koju svi vole.

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 1 kg krompira (po mogućnosti mladog ili žutog)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice crvene paprike (po želji dimljena)
  • ½ kašičice suhog origana ili majčine dušice
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana ili u prahu)

Priprema:

  1. Priprema krompira: Krompir ogulite (ili ostavite koru ako je mlad), operite i isijecite na jednake kriške ili kocke.
  2. Blanširanje (tajni trik!): Krompir stavite u ključalu, posoljenu vodu na 5 minuta, pa ga ocijedite i ostavite da se prosuši. Ovaj korak pomaže u postizanju hrskave korice.
  3. Začini: U velikoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, papriku, origano i bijeli luk, pa dodajte krompir i dobro promiješajte.
  4. Raspored na pleh: Krompir rasporedite u jednom sloju na pleh obložen pek papirom.
  5. Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C (bez ventilatora) oko 35-40 minuta, povremeno ga okrećući.
  6. Dodatna hrskavost: Pred kraj pečenja uključite opciju roštilja (grill) na 3-5 minuta da se korica dodatno zapeče.
  7. Serviranje: Poslužite vruće uz svježi peršun ili malo rendanog parmezana.

Savjeti za savršeno hrskav krompir:

  • Blanširanje prije pečenja pomaže u postizanju hrskavosti.
  • Nemojte pretrpavati pleh, jer će se krompir pariti umjesto peći.
  • Koristite maslinovo ulje, ali ako želite ultra hrskav krompir, možete dodati malo rastopljenog putera pred kraj pečenja.

Ovaj pečeni krompir iz rerne je savršen prilog za bilo koje glavno jelo ili jednostavan obrok uz omiljeni sos.