Home » Pileći fileti na žaru – Recept za jednostavan a ukusan obrok
Recept

Pileći fileti na žaru – Recept za jednostavan a ukusan obrok

Pileći fileti na žaru - Recept

Pileći fileti na žaru je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji može zadovoljiti i najprobirljivije gurmane. Uz nekoliko ključnih sastojaka i pravilan postupak pripreme, ovaj provjereni recept će vam omogućiti da dobijete sočno i savršeno pečeno pileće meso s hrskavom koricom. Bilo da ga pripremate za porodični ručak ili ljetnu večeru s prijateljima, pileći file na žaru je uvijek odličan izbor.

Sastojci:

  • 4 pileća fileta (oko 150g svaki)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 2 čena bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1/2 kašičice paprike (slatke ili dimljene, po izboru)
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Priprema marinade: U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sitno sjeckani bijeli luk, origano, timijan, papriku, so i biber. Dobro promiješajte sve sastojke.

  2. Mariniranje pilećih fileta: Stavite pileće filete u zdjelu s marinadom i dobro ih premažite sa svih strana. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta, a najbolje nekoliko sati. Marinada će pomoći da meso bude sočno i aromatično.

  3. Priprema roštilja ili grilla: Ako koristite roštilj na drveni ugalj, pustite da vatra bude srednje jaka, s ravnomjernim žarom. Ako koristite električni roštilj ili grill tavu, zagrijte je na srednje visoku temperaturu.

  4. Pečenje pilećih fileta: Stavite pileće filete na roštilj i pečite 5-7 minuta sa svake strane. Okrenite ih samo jednom tokom pečenja, kako bi se zadržala sočnost. Ako koristite termometar za meso, unutrašnja temperatura pileta trebala bi biti 75°C.

  5. Finalni savjeti: Pileći fileti na žaru trebaju biti zlatno-smeđi i hrskavi s vanjske strane, a iznutra sočni i mekani. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta prije nego što ih narežete, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili po mesu.

  Recept za sok od paradajza – Prirodna detoksikacija

Savjeti za pileći file na žaru:

  • Mariniranje pileta nekoliko sati prije pečenja čini meso mekšim i sočnijim.
  • Ako želite dodatnu hrskavost, na kraju pečenja možete povećati temperaturu na nekoliko minuta.
  • Za jači ukus, možete dodati malo meda u marinadu, što će dati divnu karameliziranu koricu tokom pečenja.
  • Poslužite s laganom salatom ili povrćem na žaru za kompletan obrok.