Pileći fileti na žaru je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji može zadovoljiti i najprobirljivije gurmane. Uz nekoliko ključnih sastojaka i pravilan postupak pripreme, ovaj provjereni recept će vam omogućiti da dobijete sočno i savršeno pečeno pileće meso s hrskavom koricom. Bilo da ga pripremate za porodični ručak ili ljetnu večeru s prijateljima, pileći file na žaru je uvijek odličan izbor.
Sastojci:
- 4 pileća fileta (oko 150g svaki)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 2 čena bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1/2 kašičice paprike (slatke ili dimljene, po izboru)
- So i biber po ukusu
Priprema:
-
Priprema marinade: U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sitno sjeckani bijeli luk, origano, timijan, papriku, so i biber. Dobro promiješajte sve sastojke.
-
Mariniranje pilećih fileta: Stavite pileće filete u zdjelu s marinadom i dobro ih premažite sa svih strana. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta, a najbolje nekoliko sati. Marinada će pomoći da meso bude sočno i aromatično.
-
Priprema roštilja ili grilla: Ako koristite roštilj na drveni ugalj, pustite da vatra bude srednje jaka, s ravnomjernim žarom. Ako koristite električni roštilj ili grill tavu, zagrijte je na srednje visoku temperaturu.
-
Pečenje pilećih fileta: Stavite pileće filete na roštilj i pečite 5-7 minuta sa svake strane. Okrenite ih samo jednom tokom pečenja, kako bi se zadržala sočnost. Ako koristite termometar za meso, unutrašnja temperatura pileta trebala bi biti 75°C.
-
Finalni savjeti: Pileći fileti na žaru trebaju biti zlatno-smeđi i hrskavi s vanjske strane, a iznutra sočni i mekani. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta prije nego što ih narežete, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili po mesu.
Savjeti za pileći file na žaru:
- Mariniranje pileta nekoliko sati prije pečenja čini meso mekšim i sočnijim.
- Ako želite dodatnu hrskavost, na kraju pečenja možete povećati temperaturu na nekoliko minuta.
- Za jači ukus, možete dodati malo meda u marinadu, što će dati divnu karameliziranu koricu tokom pečenja.
- Poslužite s laganom salatom ili povrćem na žaru za kompletan obrok.