Krompir je jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica širom svijeta. Ova skromna, ali izuzetno svestrana biljka potiče iz Južne Amerike, a danas se uzgaja u gotovo svim dijelovima svijeta. Njegova hranjivost, raznovrsna upotreba i jednostavna priprema čine ga neizostavnim sastojkom u kuhinjama širom svijeta.
Osnovne informacije
- Porodica: Solanaceae (pomoćnice)
- Porijeklo: Južna Amerika
- Nutritivna vrijednost (na 100 g):
- Kalorije: 77 kcal
- Ugljikohidrati: 17 g
- Proteini: 2 g
- Masti: 0,1 g
- Vlakna: 2,2 g
- Vitamini i minerali: Vitamin C, B6, kalij, magnezij
- Vrste krompira: bijeli, crveni, ljubičasti, batat (slatki krompir)
Upotreba u kuhinji
Priprema krompira može se raditi na bezbroj načina: kuhan, pečen, pržen, pire, gratiniran, u supama, varivima i salatama. Može biti glavno jelo, prilog ili čak sastojak u tijestima. Evo nekoliko najpopularnijih jela:
- Pomfrit – nezaobilazni prženi krompirići
- Pire – kremast i lagan prilog
- Pečeni krompiri – sa začinskim biljem i maslinovim uljem
- Krompir salata – lagano jelo sa povrćem i dresingom
- Musaka od krompira – složenac sa mesom i bešamel sosom
- Krompiruša – nezaobilazna pita sa krompirom
Čuvanje i skladištenje
Krompir treba čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu kako bi se spriječilo klijanje i kvarenje. Najbolje ga je skladištiti na temperaturi od 5 do 10°C. Ne preporučuje se držanje u frižideru jer niske temperature mogu uticati na njegov ukus i teksturu. Također, treba ga čuvati odvojeno od luka, jer zajedno proizvode plinove koji ubrzavaju kvarenje.
Zanimljivosti
- Krompir je bio prva biljka uzgojena u svemiru!
- Postoji više od 4000 sorti krompira širom svijeta.
- Ljubičasti krompir sadrži snažne antioksidanse korisne za zdravlje.
- Tokom 18. vijeka, u Evropi se krompir smatrao otrovnim i koristio se samo kao ukrasna biljka.
Praktični savjet
Ako želite da krompir duže ostane svjež, dodajte nekoliko jabuka u kutiju gdje ga čuvate. Jabuke oslobađaju etilen, koji pomaže u sprečavanju klijanja krompira. Također, da biste ubrzali kuhanje krompira, dodajte malo soli u vodu odmah na početku procesa kuhanja.