Home » Krompir – od priloga do glavnog jela
Namirnice

Krompir – od priloga do glavnog jela

Krompir

Krompir je jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica širom svijeta. Ova skromna, ali izuzetno svestrana biljka potiče iz Južne Amerike, a danas se uzgaja u gotovo svim dijelovima svijeta. Njegova hranjivost, raznovrsna upotreba i jednostavna priprema čine ga neizostavnim sastojkom u kuhinjama širom svijeta.

Osnovne informacije

  • Porodica: Solanaceae (pomoćnice)
  • Porijeklo: Južna Amerika
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g):
    • Kalorije: 77 kcal
    • Ugljikohidrati: 17 g
    • Proteini: 2 g
    • Masti: 0,1 g
    • Vlakna: 2,2 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, B6, kalij, magnezij
  • Vrste krompira: bijeli, crveni, ljubičasti, batat (slatki krompir)

Upotreba u kuhinji

Priprema krompira može se raditi na bezbroj načina: kuhan, pečen, pržen, pire, gratiniran, u supama, varivima i salatama. Može biti glavno jelo, prilog ili čak sastojak u tijestima. Evo nekoliko najpopularnijih jela:

  • Pomfrit – nezaobilazni prženi krompirići
  • Pire – kremast i lagan prilog
  • Pečeni krompiri – sa začinskim biljem i maslinovim uljem
  • Krompir salata – lagano jelo sa povrćem i dresingom
  • Musaka od krompira – složenac sa mesom i bešamel sosom
  • Krompiruša – nezaobilazna pita sa krompirom
  Vanilija – neizostavan dodatak kolačima

Čuvanje i skladištenje

Krompir treba čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu kako bi se spriječilo klijanje i kvarenje. Najbolje ga je skladištiti na temperaturi od 5 do 10°C. Ne preporučuje se držanje u frižideru jer niske temperature mogu uticati na njegov ukus i teksturu. Također, treba ga čuvati odvojeno od luka, jer zajedno proizvode plinove koji ubrzavaju kvarenje.

Zanimljivosti

  • Krompir je bio prva biljka uzgojena u svemiru!
  • Postoji više od 4000 sorti krompira širom svijeta.
  • Ljubičasti krompir sadrži snažne antioksidanse korisne za zdravlje.
  • Tokom 18. vijeka, u Evropi se krompir smatrao otrovnim i koristio se samo kao ukrasna biljka.

Praktični savjet

Ako želite da krompir duže ostane svjež, dodajte nekoliko jabuka u kutiju gdje ga čuvate. Jabuke oslobađaju etilen, koji pomaže u sprečavanju klijanja krompira. Također, da biste ubrzali kuhanje krompira, dodajte malo soli u vodu odmah na početku procesa kuhanja.

  Paprika – od svježe salate do suhog začina