Pastrmka sa roštilja – Recept

Pastrmka na roštilju - Recept

Pastrmka sa roštilja je lagano, zdravo i ukusno jelo koje spaja aromu ribe sa bogatim ukusima roštilja. Na Balkanu je često viđen gost na porodičnim okupljanjima i piknicima, naročito u ljetnim mjesecima. Pravilno pripremljena pastrmka je hrskava spolja, a sočna i mekana iznutra, i zahtijeva samo nekoliko jednostavnih dodataka da bi zablistala u punom sjaju.

Pastrmka na roštilju - Recept

Pastrmka sa roštilja

Isprintaj recept
Jednostavna i ukusna pastrmka sa roštilja, aromatizirana biljem i limunom, idealna za lagani obrok ili ljetno druženje.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi pastrmka, recept za roštilj, riba, riba na roštilju
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 12 minutes
Vrijeme mariniranja 20 minutes
Ukupno vrijeme 45 minutes
Servings 2 porcije
Calories 320

Potrebna oprema

  • Roštilj
  • Rešetka ili mreža za ribu

Sastojci

  • 2 cijele pastrmke očišćene
  • 1 limun narezan na kolutove
  • 3 čehna bijelog luka
  • 2 grančice svježeg ruzmarina
  • Maslinovo ulje 2-3 kašike
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za serviranje

Priprema

Priprema ribe

  • Operi i dobro posuši pastrmku papirnim ubrusom. Unutrašnjost blago posoli i pobiberi.

Punjenje i mariniranje

  • U unutrašnjost svake ribe stavi nekoliko kolutova limuna, čehno bijelog luka i grančicu ruzmarina. Izvana premaži maslinovim uljem, posoli, pobiberi i ostavi da odstoji 20 minuta.

Pečenje

  • Roštilj zagrij na srednje jaku temperaturu. Ribu stavi na nauljenu rešetku ili u mrežu za ribu da se ne raspadne. Pecite 5–6 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i postane hrskava.

Serviranje

  • Pospi sjeckanim peršunom i posluži uz krompir salatu, blitvu ili hljeb.

Napomene

  • Ako nemaš mrežu za ribu, koristi foliju: zamotaj ribu i napravi par rupa za dim.
  • Dodaj i malo maslaca pri serviranju za dodatnu aromu.
  • Možeš koristiti i druge začine kao što su timijan ili origano.

Pastrmka sa roštilja – Savjeti i česta pitanja

Mogu li koristiti zamrznutu pastrmku?
Možeš, ali je potpuno odmrzni i dobro posuši prije mariniranja i pečenja. Vlaga može spriječiti stvaranje hrskave korice.

Kako spriječiti da se pastrmka lijepi za roštilj?
Najbolje je koristiti mrežu za ribu ili prethodno nauljiti rešetku. Takođe, riba se ne smije previše okretati – pusti je da se peče par minuta dok sama ne „otpusti“ sa rešetke.

Koje su najbolje priloge za pastrmku?
Najbolje idu krompir salata s lukom, blitva s krompirom, kuhani krompir sa peršunom, kao i lagane salate od paradajza i krastavaca.

Koliko dugo da se riba peče?
Cijela pastrmka prosječne veličine peče se oko 10–12 minuta ukupno – zavisi od temperature roštilja. Vidi da je meso bijelo i lako se odvaja viljuškom.

Mogu li pastrmku peći i u foliji?
Naravno, to je odlična alternativa – posebno ako roštiljaš na otvorenoj vatri. Zamotaj ribu sa začinima i limunom, i peci u foliji 12–15 minuta.

Još recepata za roštilj:

Veliki vodič za roštilj: Recepti, savjeti i ideje

Punjene pljeskavice sa sirom

Jagnjeći ražnjići – recept

Ražnjići od piletine