Ražnjići od piletine – odlični za svaki roštilj

Ražnjići od pietine - Recept

Ražnjići od piletine su idealan izbor za one koji traže laganije, ali i dalje sočno i aromatično jelo sa roštilja. Zahvaljujući marinadi, piletina ostaje mekana i dobija bogat okus, dok povrće između komada mesa dodaje boju i svježinu. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je pun pogodak za svaku priliku na otvorenom ili kod kuće.

Ražnjići od pietine - Recept

Ražnjići od piletine

Isprintaj recept
Sočni i aromatični pileći ražnjići marinirani u kombinaciji jogurta, začina i limunovog soka, idealni za roštilj ili grill tavu.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi piletina, ražnjići, recept za roštilj, roštilj
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 3 hours
Ukupno vrijeme 3 hours 35 minutes
Servings 4 osobe
Calories 250

Potrebna oprema

  • Drveni ili metalni štapići za ražnjiće
  • Posuda za marinadu
  • Roštilj ili grill tava

Sastojci

  • 500 g pilećeg filea
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 crveni luk
  • 2 kašike jogurta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica suhog bilja timijan, origano
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • Sok pola limuna

Priprema

  • Pileći file narežite na kocke veličine zalogaja.
  • Paprike i luk također narežite na komade približno iste veličine.
  • U posudi pomiješajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, suho bilje, dimljenu papriku, so i biber.
  • Dodajte piletinu u marinadu, dobro promiješajte i ostavite pokriveno u frižideru najmanje 3 sata.
  • Nakon mariniranja, naizmjenično nanižite komade piletine, paprike i luka na štapiće.
  • Pecite na prethodno zagrijanom roštilju ili grill tavi 12–15 minuta, okrećući ih povremeno dok meso ne bude zlatno i pečeno.
  • Poslužite odmah uz prilog po izboru (npr. somun, salata, jogurt).

Napomene

  • Ako koristite drvene štapiće, prethodno ih natopite u vodi 30 minuta kako ne bi izgorjeli na roštilju.
  • Povrće možete prilagoditi sezoni ili ukusu – tikvice, cherry paradajz ili patlidžan su odlični dodaci.
  • Ovaj recept je odličan i za pripremu u rerni ako nemate roštilj.

Ražnjići od piletine – Savjeti i česta pitanja:

Mogu li koristiti piletinu s kostima?

Za ovaj recept preporučuje se pileći file jer se brzo peče i lakše naniže na štapiće. Komadi s kostima nisu praktični za ražnjiće.

Kako da znam da je piletina pečena?

Piletina je gotova kada je u sredini potpuno bijela i više ne pušta crveni sok. Možete koristiti termometar – unutrašnja temperatura treba biti najmanje 75°C.

Koje priloge preporučujete uz pileće ražnjiće?

Najčešće se služe uz somun, pečeno povrće, mladi luk, ajvar ili svježu salatu. Dobro ide i uz aromatizirani jogurt ili tzatziki umak.

Kako dodatno poboljšati okus?

Eksperimentišite s marinadama: dodajte med za blagu slatkoću, senf za pikantnost ili malo soja sosa za dublji umami okus.

Još recepata za roštilj:

Veliki vodič za roštilj: Recepti, savjeti i ideje