Jednostavna i ukusna pastrmka sa roštilja, aromatizirana biljem i limunom, idealna za lagani obrok ili ljetno druženje.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi pastrmka, recept za roštilj, riba, riba na roštilju
Vrijeme pripreme 10 minutesmins
Vrijeme kuhanja 12 minutesmins
Vrijeme mariniranja 20 minutesmins
Ukupno vrijeme 45 minutesmins
Servings 2porcije
Calories 320
Potrebna oprema
Roštilj
Rešetka ili mreža za ribu
Sastojci
2cijele pastrmkeočišćene
1limunnarezan na kolutove
3čehna bijelog luka
2grančice svježeg ruzmarina
Maslinovo ulje2-3 kašike
So i biber po ukusu
Svježi peršunza serviranje
Priprema
Priprema ribe
Operi i dobro posuši pastrmku papirnim ubrusom. Unutrašnjost blago posoli i pobiberi.
Punjenje i mariniranje
U unutrašnjost svake ribe stavi nekoliko kolutova limuna, čehno bijelog luka i grančicu ruzmarina. Izvana premaži maslinovim uljem, posoli, pobiberi i ostavi da odstoji 20 minuta.
Pečenje
Roštilj zagrij na srednje jaku temperaturu. Ribu stavi na nauljenu rešetku ili u mrežu za ribu da se ne raspadne. Pecite 5–6 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i postane hrskava.
Serviranje
Pospi sjeckanim peršunom i posluži uz krompir salatu, blitvu ili hljeb.
Napomene
Ako nemaš mrežu za ribu, koristi foliju: zamotaj ribu i napravi par rupa za dim.
Dodaj i malo maslaca pri serviranju za dodatnu aromu.
Možeš koristiti i druge začine kao što su timijan ili origano.